Erişilebilirlik

Mehmet Ali Talat Amerika Yolcusu - 2004-05-03


Kuzey Kıbrıs Başbakanı Mehmet Ali Talat Amerika ziyareti öncesi İstanbul’a geldi. Amerika ziyaretinde Amerikan Dışişleri Bakanı Colin Powell ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Annan’la görüşecek olan Talat görüşmelerinde, Kıbrıs Türkü’nün içinde bulunduğu zorlu ve çelişkili durumu anlatacağını söyledi. Atatürk Havaalanında bir basın toplantısı düzenleyen Talat, taleplerinin en başta tecritin, ekonomik ambargoların ve uçuşla ilgili kısıtlamaların kaldırılması olacağını belirtti. Talat ayrıca, Kuzey Kıbrıs’a uygulanan tecriti bir insanlık sorunu olarak nitelendirdi ve “Kıbrıs Türkü ne bunca yıldır yapılan haksızlıkların bir nebze olsun kaldırılması için atılacak her adım bizi mutlu eder” diye konuştu.

YÖK Yasa Taslağı Gündemde

Öte yandan bu hafta Ankara’nın gündeminde anayasa değişiklik paketi ve Yüksek Öğretim Kurulu yasa taslağı var. Uzun süredir tartışmalara neden olan YÖK yasa taslağında, rektörler imam hatip mezunlarına üniversite yolunu açan düzenleme konusunda hükümeti uyardı. Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Erdoğan Teziç, siyasi temennileri dile getirmek için üniversiteye giriş sınavında yapılacak değişikliklerin ileride daha büyük sorunlara yol açabileceğini belirterek, “İktidar kim olursa olsun uyarmak görevimizdir” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanan ve imam hatip lisesi mezunlarının da arasında bulunduğu meslek liselilere yükseköğretime giriş sınavında uygulanan farklı katsayıyı öngören yasa tasarısının bugün Bakanlar Kurulu’nda da imzaya açılması planlanıyor.

Dün açıklama yapan YÖK Başkanı Teziç, meslek liselerine yönelik katsayı düzenlemesinin hükümet ile ortak bir çalışma ile yapılabileceğini vurguladı ve Başbakan Erdoğan’la bu konuyla ilgili görüşeceğini söyledi.

Konuyla ilgili bugün soruları yanıtlayan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise, Başbakan Erdoğan’ın konuyla ilgili girişimlerde bulunduğunu ve önemli toplantılara katılacağını söyledi ve Bakanlar Kurulunda bugün YÖK konusu ele alınacak dedi. Gül ayrıca Amerikan ve İngiliz basının gündeminde olan Amerikan ve İngiliz askerlerinin Iraklılara yaptıkları işkenceleri resmeden fotoğraflarla ilgili olarak, “Utanç verici bir durum, hafızalardan uzun süre silinmeyecek fotoğraflar” yorumunu yaptı.

NATO Zirvesine Saldırı Hazırlığı

Bu arada 27-28 Haziran tarihlerinde İstanbul’da yapılacak ve Amerikan Başkanı Bush’un da katılacağı NATO zirvesinde bombalı eylem yapma hazırlığında oldukları belirlenen toplam 24 kişi yakalandı. Bursa ve İstanbulda eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda yakalananaların El-Kaide’ye bağlı Ensar El İslam örgütünden oldukları belirlendi. Haziran ayında yapılacak zirvede olağanüstü güvenlik önlemleri alınacak ve 30.000’e yakın polis İstanbul’da görev yapacak.

XS
SM
MD
LG