Erişilebilirlik

Annan 'Skandal'la İlgili İddiaları Yanıtladı - 2004-05-03


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan,savaştan önce Irak’ta uygulanan Petrol Karşılığı Gıda Programı’yla ilgili yolsuzluk suçlamaları hakkında acele karar verilmemesini ve bağımsız komisyonun hazırlayacağı raporun beklenmesini istedi.

Birleşmiş Milletler görevlileri ve kuruma hizmet eden taşeron firmalar, program üzerinden Saddam Hüseyin hükümetinin milyarlarca Dolar haksız kazanç sağlamasına göz yummakla suçlanıyor.

Amerikan NBC Televizyonunda konuşan Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Kofi Annan, örgütte çalışanlar, Petrol Karşılığı Gıda Programını soruşturan yetkililerle işbirliği yapmamaları durumunda işlerinden olabileceklerini söyledi.

Üç kişilik soruşturma komisyonuna Amerika eski merkez bankası başkanı Paul Volcker başkanlık ediyor. Komisyonun hukuki bir gücü bulunmuyor ve soruşturma yetkililerin gönüllü işbirliği yapmalarına dayanıyor.

Genel Sekreter, Volcker ve ekibinin programla ilgili eldeki tüm kayıtlara ulaşabileceklerini söyledi. Annan, sözü edilen ekibin, soruşturma kapsamında derecesi ne olursa olsun her Birleşmiş Milletler yetkilisiyle konuşmaya yetkili olduğunu belirtti.

Genel Sekreter, “Volker ve ekibi herhangi bir Birleşmiş Milletler çalışanının yolsuzluğa karıştığını tespit ederse, bu kişiyle ilgili son derece ciddi işlem yapılacak, diplomatik dokunulmazlığı kaldırılacak, görevinden azledilecek ve gerek görülürse, mahkemeye sevk edilecek” dedi. Gıda karşılığı petrol programı 1991 yılında Irak’a karşı uygulanmaya başlayan ambargonun sıradan Iraklılar üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için 1996 yılında uygulanmaya başlamıştı. Programa göre, Saddam Hüseyin hükümeti buradan elde edilecek gelirle gıda ve diğer maddeleri satın alabilecekti.

Geçtiğimiz hafta Amerikan Kongresine bilgi veren Amerika Mali İşler Dairesi, Saddam Hüseyin hükümetinin petrol kaçakçılığı ve yasa dışı komisyonlar sayesinde 10 milyar Dolardan fazla bir miktarı programdan sızdırdığını bildirdi. Daire raporunda, bu işe 40dan fazla ülkeden yüzlerce şirketin ortak olduğunu kaydetti.

Birleşmiş Milletlerde, eleştirilerin en büyük hedefi ise programı yöneten Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Benon Sevan. Sevan iddiaları reddediyor.

NBC televizyonundaki programda Genel Sekreter Annan’a, Sevan’ın bürosundan, soruşturma kapsamındaki bir şirkete gönderilen bir mektup soruldu. Mektupta, şirketten, soruşturma komisyonu ile işbirliği yapmadan önce elindeki bütün kayıtları yok etmesi isteniyordu.

Annan, mektuptan Sevan’ın bilgisi olup olmadığını bilmediğini söyledi.

Genel Sekreter, “Eldeki bütün belgeleri soruşturma için koruyor ve Volker’ın ekibine teslim ediyoruz. Paul Volcker, bu belgelerin korunması konusunda son derece titiz.” Şeklinde konuştu.

Öte yandan Genel Sekreter Annan, oğlunun Petrol karşılığı gıda programı yolsuzluğuna karıştığına ilişkin iddiaları yeniden reddetti. Annan, bağımsız komisyonu tam olarak destekleme sözü de verdi.

Soruşturmanın başkanı Paul Volcker, komisyonun ilk raporunu üç ay içerisinde açıklayacağını ancak çalışmalarının bundan daha fazla süreceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG