Erişilebilirlik

ABD'den KKTC'ye Benzeri Görülmemiş Jest - 2004-05-01


Bush yönetimi daha önce Kıbrıs’ın iki kesimi için vaad ettiği 400 milyon dolarlık yardımın bir bölümünü şimdi sadece Türk tarafına vermeye hazırlanıyor. Amerikalı yetkililer, Dışişleri bakanı Colin Powell’in gelecek hafta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Mehmet Ali Talat ile görüşeceğini resmen açıkladı.

Amerika’nın bu benzeri görülmemiş jesti, Kıbrıs Türklerinin Annan planına “evet “oyu vermesinden Bush yönetiminin duyduğu memnunluğu dile getiriyor.

Amerikalı yetkililer, Bush Yönetiminin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni resmen tanımayı düşünmediğini bildirdi. Ancak Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın Başbakan Mehmet Ali Talat ile görüşmesi, bugüne kadar tarafsız zeminlerde orta düzeyde gayri resmi gerçekleşen Amerika-Kıbrıs Türk kesimi temaslarını ilk kez hem de resmi olarak üst düzeye çıkartacak.

Bir Amerikalı diplomat, görüşmenin Amerika’nın Kıbrıs Türk toplumuyla ilişki kurma isteğini ve Annan planını desteklemelerinden duyduğu memnunluğu gösterdiğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Richard Boucher ise Amerika’nın Avrupa Birliği'ni izleyerek Kıbrıs Türklerine mali ve diğer alanlarda yardım yapacağını ve Avrupa Birliği dışında kalmalarından uğrayacakları zararı karşılamaya çalışacağını açıkladı. Boucher şöyle dedi:

“Kıbrıs’a yönelik politikamızı, her alanda yeniden gözden geçiriyoruz. Bazı kararlarını açıklayan Avrupa Birliğini yakından izliyor ve temasımızı sürdürüyoruz. Avrupalı meslektaşlarımızla uyum halinde benzer adımlar atmaya hazırlanıyoruz. Elbette, en çok ilgilendiğimiz alan, Kıbrıs Türklerinin ekonomik koşullarını nasıl iyileştirmek olacaktır.”

Avrupa Birliği, hafta başında Kıbrıs Türk cumhuriyetine ekonomisini güçlendirmesi için 300 milyon doları aşkın yardım yapacağını ve adayı bölen yeşil hattan mal geçişini kolaylaştıracağını açıkladı.

Amerikalı yetkililer ise Bush yönetiminin BM planının adanın iki kesimi tarafından kabulü halinde sağlamayı vaat ettiği 400 milyon dolarlık yardımın bir bölümünü şimdi Kıbrıs Türklerine verebileceğini bildiriyor. Bu arada Başkan Bush dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir telefon görüşmesi yaptı.

Beyaz Saray sözcüsü, iki liderin Annan planının Kıbrıs Rumları tarafından reddedilmesinden duyulan üzüntüyü paylaştıklarını ayrıca Avrupa Birliği ve diğerlerinin Türk toplumunun ekonomik tecrit durumunu hafifletme çabalarını memnunlukla karşıladıklarını açıkladı.

Sözcü, Başkan Bush’un Erdoğan’ın referandumda Kıbrıs Türk kesiminde evet oyu çıkmasını sağlamada gösterdiği liderliği övdüğünü de söyledi.

Sözcüye göre Başkan Bush ve Başbakan Erdoğan adanın sonunda Annan planı doğrultusunda birleşeceği umudunu da dile getirdiler.

XS
SM
MD
LG