Erişilebilirlik

İngiliz Askerlerinin İşkence Fotoğrafları - 2004-05-01


Amerikalı askerlerin Iraklı esirlere işkence yaptığı haberlerinin ardından, şimdi de İngiliz askerleri benzer bir suçlamayla karşı karşıya. İngiliz hükümeti, şu anda durumu bilinmeyen Iraklı bir esire İngiliz askerleri tarafından kötü muamele yapıldığı iddiasıyla ilgili soruşturma başlattı.

İngiliz ordusu, Irak’ın güneyindeki Basra’da İngiliz askerlerin bir esiri dövdükleri ve üstüne işedikleri yönündeki iddiaların ciddi bir biçimde soruşturulacağını duyurdu.

Daily Mirror gazetesi, Cumartesi günü söz konusu olayla ilgili beş ayrı fotoğrafı yayımladı ancak olayın ne zaman gerçekleştiğine ilişkin bir bilgi vermedi.

Askeri kaynaklara dayanarak Iraklı’nın hırsızlık suçlamasıyla gözaltına alındığını belirten gazeteye göre, zanlı dövüldükten sonra hareket halindeki bir kamyondan aşağı atıldı. Daha sonra ne olduğu ise bilinmiyor.

İngiltere Genelkurmay Başkanı General Mike Jackson, Londra’da düzenlediği basın toplantısında olayla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.

"Kanıtlanması durumunda, bu olay sadece bir suç oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda İngiliz ordusunun yüksek standartlarının da çiğnenmesi anlamına gelir. İddialar, şu anda soruşturuluyor. Tekrarlıyorum, kanıtlanması durumunda, bu suçu işleyenler Kraliçe’nin ordusunun üniformasını giymeye layık değildir. Ordunun şöhretini ve onurunu lekelemiş olurlar.”

İddiaların ciddi bir şekilde soruşturulması gerektiğini belirten Başbakan Tony Blair’in sözcüsü, bu tür olayların koalisyon güçlerinin genel tavrı olarak algılanmaması gerektiğini vurguladı.

Savunma Bakanlığı da, İngiliz askerlerinin Iraklı esirlere kötü muamelede bulunduğu iddialarına ilişkin olarak şimdiye kadar on soruşturma açıldığını duyurdu. Halen devam eden beş soruşturma arasında, Queen's Lancashire birliğine bağlı askerlerin Iraklı bir esiri öldürdüğü iddiası da bulunuyor. Bu birlik, Daily Mirror gazetesinin haberine de konu olan birlik.

Amerika’da ise, Irak’ın eski lideri Saddam Hüseyin döneminde işkence merkezi olarak kullanılan Ebu Garib cezaevindeki Iraklı esirlere işkence yapmakla suçlanan askerlerden altısı hakkında dava açıldı. Cezaevini yöneten general ise görevden alındı.

Başkan Bush, işkence iddialarından büyük bir üzüntü duyduğunu açıkladı. Bir Amerikan televizyon kanalı bu hafta, onur kırıcı biçimde poz vermeye zorlanan çıplak Iraklı esirlerle, yanlarında duran ve gülen Amerikan askerlerinin görüntülerini yayımlamıştı.

XS
SM
MD
LG