Erişilebilirlik

Powell'dan Irak'ta Güç Kullanımı Savunması - 2004-04-29


Dışişleri Bakanı Colin Powell, Irak’taki isyancı güçlerin Felluce ve diğer kentlerdeki mevzilerinden çıkartılması için Amerikan askerlerinin güç kullanmasını savundu. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT’in Yahudi karşıtlığı (Anti-Semitizm) konferansına katılan Powell, diğer meslektaşlarıyla Irak konusunu da görüştü.

Amerikan ordusunun Bağdat’ın batısındaki Sünni şehri Felluce’de isyancıların mevzilerini uçaklarla bombalaması Arap televizyonlarında yayınlandı ve görüntüler Arap dünyasında büyük tepkiye yol açtı. Bu konudaki eleştirileri cevaplandıran Powell, Amerika’nın Felluce, Necef ve Kerbela’da kutsal yerlerin ve masum sivillerin çatışmalardan zarar görmemesi için çok dikkatli davrandığını söyledi.

Ancak Powell, bu görevin Felluce’de camilere ve diğer kutsal mekanlara sığınan katil ve haydut olarak tanımladığı kişiler tarafından zorlaştırıldığını belirtti.

Powell şunları dedi:

"Katil, haydut, terörist olan kişiler, masum insanlara ve orada düzeni sağlamak için görev yapan askerlerimize ateş açıp onları öldürmek için kutsal yerlere girerse, üstelik buralarının kutsal olduğunu kendileri söylüyor, bu kutsal bir yerin kirletilmesidir. Ve Felluce kentini orada yaşayan halka geri vermek amacıyla görev yapan insanlarımızı koruma yükümlülüğümüz var. Halkın bunu anlayacağını umuyorum. Mümkün olduğunca dikkatli davranıyoruz”.

Powell, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın Yahudi karşıtlığıyla (Anti-Semitizm) mücadele konferansı sırasında, Irak konusunu birçok ikili görüşmede ele aldı. Polonya Dışişleri Bakanı Wlodzimierz Cimoszewicz’in Amerika’yla birlikte davranma teminatı verdiğini söyleyen Powell, İspanya, Honduras ve Dominik Cumhuriyeti birliklerinin çekilmesine rağmen, Polonya’nın Irak’taki 2400 askerinin kalacağını belirtti.

Powell, Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer’le yaptığı görüşmenin ardından da, Amerika öncülüğündeki koalisyonun bir Haziran’da iktidarı devralması beklenen geçici Irak hükümetine mümkün olduğunca fazla egemenlik devredeceğini ifade etti.

Egemenliğin devredilmesinden sonra da Amerikalı bir komutanın koalisyon güçlerini ve Irak güvenlik güçlerini yöneteceğini belirten Powell, Iraklıların da böyle bir uygulama beklediğini ve istediğini savundu.

Bu konudaki düzenlemenin karşılıklı uzlaşmayla gerçekleştirileceğini söyleyen Powell, tarihte bunun örnekleri bulunduğunu belirtti ve İkinci dünya savaşından sonraki Almanya ile Kore savaşı ardından Güney Kore’de gerçekleşen uygulamaları hatırlattı.

XS
SM
MD
LG