Erişilebilirlik

AB Kıbrıslı Türklere 300 Milyonluk Yardımı Onayladı - 2004-04-29


Avrupa Birliği, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne 300 milyon dolardan fazla yardım yapma ve ticari kısıtlamaları kaldırma kararı aldı.

Avrupa Birliği bakanlarının Lüksemburg’da kararlaştırdığı yardım, inşaat amaçlı kullanılacağı gibi, tercihli ticaret statüsüyle Kuzey Kıbrıs’ın, balık ve diğer gıda ürünlerini Avrupa Birliği’ne ihraç edebilmesine olanak tanıyacak.

Avrupa Birliği bakanlarının vardığı anlaşma Kuzey Kıbrıs’ta üretilen ürünlerin, Yeşil Hat üzerinden Avrupa pazarlarına aktarılmasını öngörüyor.

Avrupa Komisyonu Sözcüsü Jean Christophe Flori, kararı olumlu bir gelişme olarak niteledi. Flori, "Karar Kıbrıs’taki iki toplumu yakınlaştırma açısından ilk adım olarak değerlendirilebilir. Aynı zamanda, Kıbrıslı Türklere uygulanan tecrit politikasının sonlandırılması açısından da olumlu bir adım bu" dedi.

Cumartesi günü Kıbrıs Rum Kesimi resmen Avrupa Birliği üyesi oluyor. Geçen haftasonu Annan Planı üzerinde yapılan referandumda Kıbrıslı Rumlar "hayır", Türkler ise "evet" oyu kullanmıştı.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi ise Kıbrıs Türklerine genel kurulda özel davetli statüsüyle temsil imkanı sağlanmasını öngören teklifi reddetti.

XS
SM
MD
LG