Erişilebilirlik

Felluce'den Dumanlar Yükseliyor - 2004-04-28


Amerikan helikopterleri Felluce’de hava karardıktan sonra Sünni isyancıların bulunduğu hedeflere ağır saldırı başlattı. Saldırıların bir hedefinin cephane deposu olduğu bildirildi.

Amerikan birliği ile hareket eden gazeteci Karl Penhaul, Felluce’nin hemen dışındaki askeri üsten hareket eden askerlerin kente girmeye başlamasıyla silahlı çatışma seslerinin duyulduğunu söyledi.

“Başlangıçta gökyüzünü aydınlatan güçlü patlamalar oldu, ancak şimdi görülenler bu güçlü saldırının ardından havaya yükselen duman ve alevler...”

Felluce’den yükselen bu dumanlar, kısa bir süre önce Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in yaptığı açıklamayla çelişiyor. Bakan Rumsfeld, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, Amerikalı komutanların Felluce’de ateşkes görüşmelerinden umut kesmediğini söylemişti:

“Şu sırada, komutanların belirli bir ilerleme sağlandığını düşündüğünü söyleyebilirim ve komutanlar bu yolu denemeyi sürdürmeyi istiyorlar.”

Felluce’deki çatışmaların yanı sıra, Amerikan kuvvetleriyle Şii isyancılar arasında Necef’te çarpışmalar devam ediyor. Mukteda el Sadr adlı Şii din adamı işgal güçlerine karşı savaş ilan etmiş ve ardından Necef’te binlerce milis Koalisyon kuvvetlerine karşı mücadeleye başlamıştı.

Dün erken saatlerde Irak’ta açıklama yapan Amerikalı general Mark Kimmitt, Necef’te, Mukteda el Sadr’a bağlı 64 milisin öldürüldüğünü söyledi.

General Kimmitt dün ayrıca Bağdat’ın bir Şii mahallesinde bir Amerikan askerinin öldürüldüğünü belirtti.

Öte yandan İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, askerlerinin 27 Mayıs’tan önce Irak’tan ayrılacağını söyledi. İngiltere Başbakanı Tony Blair de ülkesinin Irak’a asker takviyesi yapmayacağını, bölgede yeterince askerin bulunduğunu vurguladı.

XS
SM
MD
LG