Erişilebilirlik

Almanya da Kıbrıs Türklerine Destek Vaadetti - 2004-04-27


Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Kıbrıs Türk kesimine ticaret ve turizm alanlarında destek vereceklerini açıkladı.

Schröder, Berlin’i ziyaret eden başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte düzenlediği basın toplantısında kıbırs sorunun çözümü yönünde irade gösteren Türk tarafının cezalandırılmaması gerektiğini söyledi.

İki başbakanın düzenledikleri ortak basın toplantısında Türkiye'yle Avrupa Birliği arasındaki ilişkiler ve Kıbrıs konusu gündeme geldi. Başbakan Erdoğan barış içinde bir birliktelik için Türk tarafının elinden geleni yaptığını kaydetti.

Gerhard Schröder de referandumda 'evet' oyu kullanan KKTC vatandaşlarının artık hiçbir konuda eziklik duymaması gerektiğini, en önemli konunun bu olduğunu ve Avrupa Birliği’nin KKTC’ne 259 milyon Euro yardımda bulunmasını Almanya’nın da desteklediğini belirtti.

İki başbakanın basın toplantısında değindikleri bir diğer konu da Türkiye-AB ilişkileri oldu. Özellikle Schröder’in "Türkiye’nin AB’ne üyeliği konusunda Almanya’nın desteğine güvenebilirsiniz" şeklindeki açıklaması büyük memnuniyet yarattı. Schröder ayrıca Türkiye gibi bir müslüman ülke ile Batı aydınlanmasının bir araya gelmesinin hem kültürlerin gelişmesi hem de güvenlik açısından önemine değindi.

Başbakan Erdoğan ise iki ülke arasında gelişen ilişkilere değindi ve hatta ufukta stratejik ortaklığın göründüğünü ifade etti. Türkiye’nin gelişimini şu anda AB ülkelerinin yardımı olmadan sürdürdüğüne de dikkat çeken Erdoğan ayrıca Türkiye AB’nin medeniyetlerin çatıştığı değil, uzlaştığı bir adres olmasını istiyor söylemini de yeniledi.

XS
SM
MD
LG