Erişilebilirlik

Irak'ta Gazeteci Olmak - 2004-04-26


Bağdat'ta, Amerikan askerlerinin bulunduğu bir ev yakınında meydana gelen patlamada, 3 askeri araç tahrip oldu. Askerler olay sırasında kimyasal madde saklandığı tahmin edilen evde arama yapıyordu.

Üç haftadır kuşatma altında tutulan Felluce’de ise, Amerika’nın tek yanlı olarak ilan ettiği ateşkes iki gün daha uzatılırken kentin bazı semtlerinde yeni çatışmalar meydana geldi.

Amerikalı komutanlar, direnişçilerin ağır silahlarını teslim etmemeleri halinde, kente karşı topyekün saldırı planlandığını bildirmişlerdi. Ancak haberlere göre, komutanlar, bunun yerine, Amerikan askerlerinin, Iraklı polislerle birlikte Felluce’de devriye görevi yapmalarının daha yararlı olacağını düşünüyor.

Güneyde Necef’te de gerginlik devam ediyor. İspanyol askerlerin boşalttığı üslere yerleşmeye başlayan Amerikan birlikleri, Şii lider Muktada el Sadr’a bağlı Mehdi Ordusu adlı militan grup üzerindeki baskıyı artırmak istiyor.

Bu arada Irak’ın Basra’daki ana petrol terminalinde yükleme kapasitesinin eski düzeyine ulaştığı açıklandı. Hafta sonu tesis yakınlarında meydana gelen intihar saldırılarında can kaybı olmuş bazı araç ve gereçler hasar görmüştü.

Irak’ta şiddet olayları devam ettikçe, başta yabancı gazeteciler olmak üzere basın mensuplarının görevi de giderek güçleşiyor ve hergün daha tehlikeli bir hale geliyor.

Bu gazetecilerden biri Amerikan CNN televizyonundan Jim Clancy. İlk Körfez savaşını yakından izleyen ve Orta ve Güney Amerika ülkelerindeki çeşitli çatışmalara tanık olan Amerikalı gazeteci, yabancı muhabirlerin çoğunun ölüm korkusundan Bağdat’taki yeşil bölge dışına çıkmadıklarını söylüyor.

Başkentin Yeşil bölge diye bilinen bölümünde, Geçici Yönetim Konseyi ve Koalisyon Kuvvetlerinin Karargahları bulunuyor.

Amerikalı gazeteci, en kanlı savaşları izlemiş olan deneyimli meslektaşlarından bazılarının Bağdat’ın dışına çıkmamaya karar verdiklerini anlatıyor.

Nedeni ise, seyahat etmeleri gereken yollarda konvoylara saldırılması ve birçok yabancının rehin alınması. CNN muhabiri, “Bağdat’ta bile sağa sola gitmek çok zor. Kimse taze haber geçeyim diye başkent dışına çıkıp ölümü göze almak istemiyor” diyor.

Jim Clancy, yabancı muhabirlerin çoğunun otellerinden bile dışarı çıkmadıklarını, haber toplamak ve demeç almak için telefonu kullandıklarını belirtiyor.

XS
SM
MD
LG