Erişilebilirlik

'Irak'ta Hükümet 30 Haziran'a Kadar Kurulabilir' - 2004-04-24


Birleşmiş Milletler'in Irak özel temsilcisi, Bağdat’ta yeni hükümetin güç olmakla birlikte 30 Haziran’a kadar kurulabileceğini açıkladı.

Lakhdar Brahimi, yeni Irak hükümetinin yetkilerinin sınırlı olacağını da söyledi.

Washington Post gazetesinin haberine göre, Amerika ve Birleşmiş Milletlerin Irak temsilcisi, Amerika’nın atadığı Geçici Yönetim Konseyi’nde görev yapan Iraklı politikacıların büyük bir kısmına 30 Haziran’da iktidarı devralması beklenen yeni Irak hükümetinde yer vermeyecek.

Haberde, Irak’ta yapılan kamuoyu yoklamalarına göre, Irak Yönetim Konseyi’nin 25 üyesinden bir çoğunun, halkın çok küçük bir kesiminin desteğini alabildiği belirtiliyor.

Gazete,yeni hükümeti kurmakla görevli Birleşmiş milletler temsilcisi Lakhdar Brahimi’nin Irak halkının halen konseyde yer alan isimlerin dışında liderler istediği açıklamasına da yer veriyor.

Haberde Amerikalı ve Birleşmiş Milletler yetkililerine dayanarak, Bush yönetiminin daha önce desteklediği Şii politikacı Ahmet Çelebi’nin de yeni hükümette yer verilmeyecek kişiler arasında olacağı kaydediliyor.

Çelebi, Irak’ta eski Baas yönetimine bağlı yetkililerin önemli görevlerden alınmasından sorumlu komitenin başkanlığını yapmıştı.

Washington Post’a göre, Çelebi Amerika’nın bazı eski Baas yetkililerini yeni hükümete dahil etme planını, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Nazileri iktidara geri getirmeye benzeterek eleştirmesi Bush yönetiminde tepki yarattı.

XS
SM
MD
LG