Erişilebilirlik

Kıbrıs Meydanlardaydı; Referandum Yarın - 2004-04-23


Kıbrıs’ta Türk ve Rumlar ayrı ayrı Annan planına destek ve muhalefet mitingleri düzenledi. Dünkü gösterilere on binlerce kişi katıldı.

Son kamuoyu yoklamaları Kıbrıslı Türklerin plana evet, Rumların ise hayır diyeceğine işaret ediyor.

Kıbrıs Cumhurbaşkanı Tasos Papadopoulos, Annan planı olmaksızın birleşik bir Kıbrıs istediğini söyledi. Rum Cumhurbaşkanı Annan planının planı, “Kuzey Kıbrıs’taki yasadışı Türk işgalini meşrulaştıracaktır” dedi. Papadopoulos, Kıbrıslı Türklerin planın yararlarını hemen görmeye başlayacağını buna karşılık Rum tarafının beklemek durumunda kalacağını da kaydetti. Rum Cumhurbaşkanı, hükümetinin, ekonomik uçurumu gidermek için Kıbrıslı Türklere yardım etmekte kararlı olduğunu kaydetti.

Kıbrıs Türk Başbakan Mehmet Ali Talat ise “evet” oyunun, dünyaya, Türklerin barış ve Avrupa Birliği’nin parçası olma isteğini göstereceğini söyledi.

Bu arada Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher Kıbrıs Rum yayın kuruluşunu Annan planını yeterince duyurmamakla suçladı. Sözcü pekçok bilgi ve gerçeğin halka duyurulmadığını söyledi.

Bouchar ayrıca, Plan Cumartesi günkü referandumda halk tarafından kabul edilirse, bir başka karar çıkartılacağını belirtti.

Amerikalı sözcü, Annan planını desteklemek için Güvenlik Konseyi’nden çıkacak kararı Rusya’nın veto etmesini, Amerika’nın üzüntüyle karşıladığını da belirtti.

Dün ayrıca Kıbrıs Rum kesimindeki en büyük parti, referandumda “hayır” oyu kullanılmasını istedi. Komünist AKEL partisinin lideri Dimitris Kristofiyas, partisinin görüşünü, Rusya’nın Annan planını destekleyen Güvenlik Konseyi karar tasarısını veto etmesinden sonra açıkladı.

AKEL, daha önce tutum takınmaktan kaçınmış, Cumartesi günü Kıbrıs’ın Türk ve Rum kesimlerinde ayrı ayrı yapılacak referandumun ertelenmesini istemişti.

XS
SM
MD
LG