Erişilebilirlik

Beyaz Saray: 'Annan Planı'nı Destekleyin - 2004-04-22


Kıbrıs’ta taraflar Cumartesi günü referandumda adanın, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın belirlediği esaslar doğrultusunda birleşip birleşmeyeceğini oylamaya hazırlanırken, Bush Yönetimi Kıbrıslılara planı destekleme çağrısında bulundu.

Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan, oylamanın yıllar sonra Kıbrıslılara kendi siyasi gelecekleri için tarihi bir fırsat sunduğunu söyledi.

Sözcü, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın planının adil ve dengeli olduğunu, taraflara barış ve refah içerisinde bir gelecek vaat ettiğini belirtti. McClellan, planın öngördüğü federal yapının adanın her iki tarafının da geleneklerine saygı gösterdiğini vurguladı ve devamla şöyle konuştu:

“Genel Sekreter’in 31 Mart tarihinde son şeklini verdiği plan, hiçbir tarafa bütün istediklerini vermezken, tarafların temel kaygılarını giderir nitelikte bir uzlaşma sağlamaktadır.”

1974 yılında Rum muhafız ordusu, Kıbrıs’ı Yunanistan’la birleştirmek için darbe girişiminde bulunmuş, bunun üzerine Türkiye, garantör ülke olma hakkını kullanarak adanın kuzeyini ele geçirmişti. Bu bölgede oturan çok sayıda Rum ise adanın güneyine kaçtığından mal ve mülklerini kaybetmişti.. Birleşmiş Milletler planı, 120 bin Rum mültecinin bir bölümünün evlerine dönmesine olanak tanıyor, adadaki yabancı askerlerin sayısını azaltıyor, insan hakları ve demokratik özgürlüklerin geliştirilmesini öngörüyor.

Beyaz Saray Sözcüsü, Kıbrıslıların planı kabul etmesi halinde Amerika ve Avrupa Birliği’nin kendilerine yardım için 800 milyon Dolar’dan fazla bir miktarı vermeye hazır olduğunu söyledi.

“Kıbrıs halkının 24 Nisan’da barış, refah, Avrupa ve Amerika ile birlik yönünde karar vermeye hazırlanırken, dünyanın dört bir tarafından Kıbrıs’ın dostları onları planı kabule teşvik için çalışıyor”

Kıbrıs’ın Rum Cumhurbaşkanı Tasos Papadopulos, taraftarlarına planı reddetmeleri çağrısında bulundu. Rum basını, planın Türkiye’nin asker bulundurma ve adanın Kuzeyine dönecek Rum mültecilerin sayısının sınırlandırılması gibi Türklerin lehine olan maddelerini ön plana çıkartıyor.

Avrupalı diplomatlar, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler yetkililerin Rum kesiminde televizyona çıkma taleplerinin iki Rum televizyonu tarafından reddedildiğini belirtti.

Kıbrıs’ta taraflardan birinin bile referandumda plana hayır demesi durumunda, adanın yalnızca Rum tarafı 1 Mayıs tarihinde Avrupa Birliği’ne girebilecek.

XS
SM
MD
LG