Erişilebilirlik

Rusya'dan 'Kıbrıs' Vetosu - 2004-04-22


Genel Sekreter Kofi Annan’ın Kıbrıs’ın birleşmesini öngören planını destekleyen Güvenlik Konseyi karar tasarısını Rusya veto etti. İngiltere’nin hazırladığı karar tasarısına, Konsey’in diğer 14 üyesi “evet” oyu verdi. Rusya tasarı üzerindeki oylamanın, Kıbrıs’taki referandumu etkilememek amacıyla, Cumartesi gününden sonraya bırakılmasını istedi.

15 üyeli Güvenlik Konseyi’nde tasarıya elini kaldırarak tek "hayır" diyen, Rusya büyükelçisi Gennady Gatilov oldu. Rus vetosu, Kıbrıslı Rumları Cumartesi günü Ada’nın iki kesiminde yapılacak olan referandumda "evet" oyu vermeye ikna için son dakikada hazırlanan bir girişimin başarısız kalmasına yol açtı. Rus Büyükelçisi Gatilov, 1994 yılından buyana ilk kez kullandığı veto yetkisini izah ederken, tasarının özünü desteklediklerini fakat teknik nedenler yüzünden olumsuz oy kullandığını söyledi. Güvenlik Konseyi’nde tercüman aracılığıyla konuşan Gatilov şunları söyledi:

“Rus heyeti bugün oylamaya konan bu tasarının hazırlanış şeklinden duyduğu derin üzüntüyü ifade ediyor. Bu üzüntü yeni bir Birleşmiş Milletler barış operasyonunun başlatılması ve silah ambargosu konmak istenmesiyle ilgilidir.”

Konsey’in diğer 14 üyesi Rusya’nın kararından üzüntü duyduklarını belirttiler. İngiltere Temsilci Yardımcısı Büyükelçi Adam Thompson, karar alınamamış olmakla birlikte, 14 olumlu oyun, Kıbrıslı seçmene, Birleşmiş Milletler’in Kofi Annan planının arkasında olduğunu gösteren bir mesaj vermesini diledi.

“Konsey’in çok büyük bölümünün 'evet' oyu kullanması, planın desteklenmesi için kuvvetli bir mesaj sayılmalıdır. Bu plan Kıbrıs halkına anlaşmazlığı barışçı bir yolla çözmek için tarihi bir fırsat veriyor.”

Genel Sekreter Annan, Kıbrıs planının Kıbrıs’ta Cumartesi günü yapılacak referandumda kabulünü sağlamak amacıyla Güvenlik Konseyi’nden desteği son anda istedi. Rum veya Türk taraflarından birinin reddetmesi, planı etkisiz hale getirecek ve 1 Mayıs’ta Avrupa Birliği’ne sadece Kıbrıs Rum tarafı üye olabilecek.

Genel Sekreter Annan dün Kıbrıslı Rumları, “hayır” demelerinin sonuçları konusunda son bir kez daha uyarırken şöyle konuştu:

“Kıbrıs halkının Cumartesi günü tarihi bir kararla karşı karşıya olduklarını anladığını umuyorum. Bu karar, ya birleşik bir Kıbrıs’ın Avrupa’da yerini almasını, Avrupalılarla birlikte çalışmasını, Avrupa Birliği’nin bir parçası olmasını sağlayacak, ya da çok uzun zamandır devam eden bölünmüşlüğün devam etmesi sonucunu verecektir.”

Kofi Annan, hazırladığı plana taraflardan birinin hayır demesi durumunda, 30 yıllık Kıbrıs anlaşmazlığını çözüme kavuşturma görevinin de sona ereceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG