Erişilebilirlik

Ankara'dan Sert Tepki  - 2004-04-22


Türkiye, Kanada Avam Kamarası’nın sözde Ermeni soykırımını tanıyan önergeyi kabul etmesini şiddetle kınadı. Ankara, bu kararın getireceği tüm olumsuzlukların sorumluluğunun Kanadalı siyasetçilere ait olduğunu bildirdi.

Kanada Avam Kamarası dün aldığı bir kararla 1915 yılında Türklerle Ermeniler arasında meydana gelen karşılıklı bazı trajik olayları soykırım olarak niteledi ve böylece Turklerin Ermenilere soykırım uyguladığını öne süren bu tasarıyı kabul etmiş oldu.

Türkiye’den ise konuyla ilgili tepkiler geldi ve Dışişleri Bakanlığı'ndan yazılı bir açıklama yapıldı. Kanada makamlarına bu tür olası bir kararın yanlışlığının önceden anlatılarak yaratacağı sakıncaların en üst düzeylerde defalarca bildirildiğinin vurgulandığı açıklamada “bu girişimlerimize rağmen Kanada Federal Parlamentosu’nun marjinal görüşlerin peşine takılarak bu kararı kabul etmesini şiddetle kınıyoruz”denildi.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında bu kararın ne Kanada’daki Ermenilere, ne de Ermenistan’a bir yarar sağlayacağını belirtti. Açıklamada “bu kararın getireceği tüm olumsuzlukların sorumluluğu Kanadalı siyasetçilere aittir” ifadesi kullanıldı.

Kanada’nın Ankara Büyükelçisi Micheal Leir konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. Bakanlıkta Müsteşar Yardımcısı Nabi Şensoy ile görüşen Leir’e konuya ilişkin Ankara’nın hassasiyeti ve rahatsızlığı iletildi.

Kanada Büyükelçiliğinden bugün yapılan basın açıklamasında ise Kanada hükümetinin Ermeni soykırımı ile ilgili tutumu değişmemiştir denildi. Açıklamada, “Kanada yüzbinlerce Ermeniye karşı yürütülen geniş çaplı sürgün ve katliam dahil olmak üzere meydana gelen şiddeti kınamıştır, Ermeni ve Türk toplunlarının istikrarına katkıda bulunmak için çağrıda bulunmuştur” denildi.

Amerikanın Sesine konuşan İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Profesörü İlter Turan ise her yıl Ermeni olaylarının yıldönümü olan 24 Nisan’a doğru bu tür soykırım olarak nitelendirilen faaliyetlerin arttığını söyledi. Turan, Kanada parlamentosunun heyecanla ve düşünülmeden böyle bir karar vermiş olabileceğini de sözlerine ekledi.

Avrupa'nın DEP Davasına Tepkisi Ankara'yı Karıştırdı

Öte yandan kapatılan DEP'in 4 eski milletvekili hakkında dün Ankara DGM verilen kararın ardından Avrupa Parlamentosu kararı ağır bir dille eleştirdi. Avrupa Konseyi ise milletvekillerinin yeniden yargılanmaları ya da serbest bırakılmalarını istedi. Avrupa'dan gelen bu açıklamalar, Ankara'da tepkilere neden oldu. Avrupalı parlamenterlerin yaptığı açıklamaları, Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya 'esef verici' olarak nitelendirdi. Özkaya, 'Avrupada yargıya hiçbir müdahele yapılamayacağını, oysa bir Avrupalı parlamenterin Türk yargısına bu şekilde müdahelesinin esef verici olduğunu ve yargı bir hata yapmışsa bunu ancak kendi içinde düzeltilebileceğini' söyledi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise 'DGM'nin kararı nihai bir karar değildir; bu karara karşı yargı yolu açıktır' denildi. Açıklamada ayrıca yargının kararının değerlendirilmesinin üst yargı organları tarafından yapılabileceği de belirtildi.

Gül'den Rus Vetosuna Değerlendirme

Bu arada Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'den Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sunulan Kıbrıs’la ilgili karar tasarısının Rusya tarafından veto edilmesine açıklama geldi. Gül vetoyla ilgili “bizim yapacağımız birşey yok” dedi. Türkiye’nin Kıbrıs konusunda üzerine düşen herşeyi yaptığını ifade eden Dışişleri Bakanı, bundan sonra kararın Kıbrıs Rum ve Türk halkları tarafından verileceğini de sözlerine ekledi.

XS
SM
MD
LG