Erişilebilirlik

DEP Davasında Yine Hapis Kararı - 2004-04-21


Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi kapatılan Demokrasi Partisi’nin eski milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan, ve Selim Sadak’ın yeniden yargılandıkları davada 15’er yıl hapis cezasını onadı.

Karar, eski DEP milletvekillerinin yeniden yargılandıkları davanın bugünkü duruşmasında açıklandı. Böylece eski DEP milletvekilleri 2005 yılında tahliye olacaklar.

Duruşmanın sona ermesinin ardından açıklama yapan eski DEP milletvekillerinin avukatı Yusuf Alataş, “Mahkeme 1994 verdiği adil olmayan kararı bir kez daha onaylamıştır” dedi. Alataş, mahkeme kararı bizi şaşırtmadı dedi ve “yeniden yargılama sürecinde 1994 sürecinden çok daha vahim bir yargılama yaşadık” diye konuştu. Avukat Yusuf Alataş Türk hukukunun bir arpa boyu ilerlemediğini söyledi ve eski DEP milletvekillerinin inançlarını kaybettikleri için duruşmaya katılmadıklarını da sözlerine ekledi.

Milletvekilleri Leyla Zana, Orhan Doğan, Hatip Dicle ve Selim Sadak, PKK militanlarıyla işbirliği suçlamasıyla Mart 1994’te 15 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Davayı Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği yetkilileri de yakından izledi. Duruşma sonrasında Avrupa Parlamentosu İtalya üyesi Luigi Vinci açıklama yaptı. Vinci, mahkemenin kararını Avrupa Birliğine ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine yapılan bir hakaret olarak nitelendirdi. Vinci, bu yılın sonuna kadar bu davayla ilgili gelişmeleride yakından takip edeceklerini belirtti. Uluslararası Hukukçular Komisyonu adına konuşan Stuart Kerr ise, “yeniden yargılamanın adil bir yargılama olduğu konusunda tatmin olmadık” dedi.

DEP davasının 12 Mart’taki duruşmasında, savcı 1994’te verilen hükmün değiştirilmesini gerektirecek bir durum tespit edilmediğini belirtmiş ve eski hükmün sürdürülmesine karar verilmişti. DEP’liler 2 Nisan'dan bugüne ertelenen duruşmada 10 yıl önce olduğu gibi yine 15’er yıl hapse mahkum edildiler. Avukat Yusuf Alataş davayı temyize götüreceklerini söyledi ve “biz sonuna kadar her türlü hukuki yola başvurmaya kararlıyız” dedi.

Kıbrıs Konusu MGK'da

Öte yandan, Kıbrıs'ta referanduma 3 gün kala, dün Milli Güvenlik Kurulu referandumun ardından olağanüstü toplanacağını açıkladı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in başkanlığında yapılacak olan MGK toplantısında 24 Nisan’da Ada’da gerçekleştirilecek referandumun ardından ortaya çıkan son durum ele alınacak ve ilerleyen süreçte atılması gereken adımlar görüşülecek.

XS
SM
MD
LG