Erişilebilirlik

Rice: 'İsrail'e Suikast İçin İzin Vermedik - 2004-04-19


Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice’a bir televizyon programında, İsrail Başbakanı Ariel Sharon’a, geçen hafta Beyaz Saray’da yaptığı görüşmede Hamas’ın yeni lideri Abdül Aziz Rantisi’yi öldürmek için izin verilip verilmediği soruldu. Rice şu cevabı verdi:

"Başkan Bush böyle bir şey yapmadı. Başkan Başbakan’la İsrail’in operasyonlarını konuşmadı. İsraillilere, kendilerini savunma hakkını anladığımızı ve desteklediğimizi tekrar tekrar söyledik. Ayrıca, İsrail’e, yaptığı her hangi bir işin sonuçlarını düşünmesinin de son derece önemli olduğunu belirttik."

Beyaz Saray’dan daha önce yapılan açıklamada da, Ortadoğu barış sürecinin tarafları, azami ihtiyatı göstermeye ve İsrail’in Gazze’den başarıyla çekilmesini sağlayacak adımlar üzerinde yoğunlaşmaya çağrıldı.

Rice Hamas lideri Abdül Aziz Rantisi’nin, Sharon’un ziyaretinden birkaç gün sonra öldürülmesinin zamanlaması hakkında ise şöyle konuştu:

"Barış planı ile Gazze’den çekilme planının uygulanmasını konuştuktan hemen sonra bunun olması, zamanlama açısından yardımcı olmuyor. Fakat İsraillilerin kendi kendilerini savunma hakkı bulunduğunu anlıyoruz."

Ulusal Güvenlik Danışmanı Rice, Sharon’un sunduğu çekilme planına bir şans tanınması gerektiğini kaydetti.

"Gazze’den çekileceğim, bunun için tek yanlı adımları atacağım diyen bir İsrail başbakanı var. Bu her hangi bir İsrail başbakanı da değil, Ariel Sharon gibi, Musevi yerleşim bölgelerinin kurucusu olan bir başbakan. Bu başbakan şimdi, çekiliyorum, diyor. Herkesin, İsrail’in yapmasını istediği bir şeyi yapıyor, Musevi yerleşim bölgelerinden çekiliyor, askeri mevzilerinden vaz geçiyor. Bu çok büyük bir fırsattır. Bunun üzerine yoğunlaşmak gerekiyor. Filistinliler de, açıkçası geçmişe saplanıp kalmak yerine bu yeni fırsatı değerlendirmek için neler yapmak gerektiğini düşünmelidir."

Rice ayrıca, Amerika’nın, İsrail’in işgal ettiği toprakların bazılarından çekilip bazılarını korumasını öngören Sharon planını destekleyerek, Filistinlilere karşı İsraillilerin yanında yer aldığı yolundaki iddiayı da reddetti. Ulusal Güvenlik Danışmanı, Başkan Bush’un, Filistinlilerin egemen bir devlet kurmaya hakları olduğunu söyleyen ilk Amerika başkanı olduğunu savundu.

XS
SM
MD
LG