Erişilebilirlik

Bush'tan Şaron'un Çekilme Planına Onay - 2004-04-15


Başkan George W. Bush, Beyaz Saray’da bir araya geldiği İsrail Başbakanı Ariel Şaron’un Filistin bölgelerinden bazılarından çekilirken diğerlerindeki Yahudi yerleşim birimlerini koruma planına onay verdi.

Bush, Şaron'un Gazze ile Batı Şeria'daki bazı yerleşimlerden çekilme planını 'tarihi ve cesur bir adım' olarak niteledi.

Başkan Bush, Şaron’un gündeme getirdiği planı barış sürecini hızlandıracak tarihi bir fırsat olarak nitelendirdi.

"Başbakan Şaron’u Gazze’den ve Batı Şeria’nın bir kısmından çekilme yönündeki yürekli ve cesur kararından dolayı takdir ediyorum. Filistinlileri ve Arap komşularını da bu yürekli ve cesur adıma uygun davranmaya çağırıyorum.”

Şaron’un planı Gazze Şeridi’ndeki 21 Yahudi yerleşim birimi ile Batı Şeria’nın uzak kesimlerindeki dört yerleşim biriminin boşaltılmasını buna karşılık Filistin toprağı olarak kabul edilen Batı Şeria’nın bazı bölgelerinde İsrail denetiminin güçlendirilmesini öngörüyor. Başkan Bush, bu planın, iki ayrı devletin barış ve güvenlik içinde yan yana yaşaması yönündeki nihai amacına uygun olduğunu söyledi.

Başkan şunları dedi:

"İsrail nüfusunun halen yaşadığı belli başlı merkezler de dahil olmak üzere, mevcut gerçeklerin ışığı altında, nihai statü tartışmalarının sonucunda 1949 ateşkes hattına tam bir dönüşü beklemek gerçekçi olmaz”.

Başkan Bush, nihai statü konusundaki bir anlaşmanın, yeni fiili durumları yansıtan ve karşılıklı olarak üzerinde uzlaşılmış değişikliklerle sağlanabileceği beklentisinin gerçekçi olacağını vurguladı.

Bush, İsrail’in öngördüğü geri çekilme işleminin Filistinlilere milyonlarca insanın yoksulluğunu çözebilecek modern bir ekonomi kurma ve terör ve şiddetten vazgeçme fırsatı verdiğini de belirtti:

"Şimdi, paranın gerçekten Filistinlilerin kendi işlerinin geliştirmesinde, ailelerinin refahının artırılmasında kullanılacağı barışçıl bir devletin kurulması, sorumlu Filistinlilere, buna özen gösteren Avrupalılara, Amerikalılara ve Birleşmiş Milletler’e bağlıdır.”

Bush, ayrı bir Filistin devletinin kurulmasıyla birlikte, Filistinli mültecilerin şu anda İsrail sınırları içindeki topraklar yerine kurulacak olan bu ülkeye yerleşmesi gerektiğinin altını çizdi. Başbakan Şaron da, kendi planının İsrail için yeni ve daha iyi bir gerçeklik yaratacağını ve Filistinlilerle görüşmelerde doğru koşullar oluşturacağını belirtti.

Şaron şöyle konuştu:

"Bize karşı tekrar tekrar düzenlenen terör saldırılarına rağmen, İsrail halkı Yahudi geleneklerimize uygun uygulanabilir bir barışa ulaşmak isteğini sürdürmektedir.”

Filistin Başbakanı Ahmet Kurey ise başkan Bush’un İsrail planına verdiği desteği eleştirdi. Kimsenin Filistinlilerin haklarını ortadan kaldırma hakkı bulunmadığını belirten Kurey, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Filistin halkının Başkan Bush’un Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşimlerinin meşruiyetini tanımasını kabul etmeyeceğini söyledi.

Filistin lideri Yaser Arafat da, daha önce yaptığı açıklamada, Washington yönetiminin İsrail’in Batı Şeria’daki bazı Yahudi yerleşim birimlerini korumasına izin vermesi ve Filistinli mültecilerin dönüşünü engellemesi durumunda barış sürecinin sona ereceğini söylemişti.

Başbakan Ariel Şaron’un geliştirdiği plan, 2 Mayıs’ta liderliğini yaptığı Likud Partisinde oylanacak. Başkan Bush, bir İsrailli gazetecinin; verdiği desteğin bu oylamayı ne ölçüde etkileyeceği yönündeki sorusu üzerine, Şaron’un geleceğinin kendisine bağlı olmadığını ifade etti. Bush, Şaron’un geleceğinin İsrail halkını doğru yaptığına ikna etme kapasitesine bağlı olduğunu belirtti.

XS
SM
MD
LG