Erişilebilirlik

Erivan Hükümetine Uluslararası Tepkiler - 2004-04-15


Ermenistan’da, güvenlik kuvvetlerinin hükümet aleyhtarı gösterilerde şiddete başvurması uluslararası alanda tepki yarattı. Amerika, Avrupa Konseyi, Helsinki Komisyonu ile Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü Erivan hükümetini eleştirdi.

Amerika’dan sonra Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü Ermenistan’da hükümet aleyhtarı göstericilere uygulanan şiddetin büyük kaygı yarattığını bildirdi. Örgüt Salı günkü gösterileri zor kullanılarak dağıtılmasının ardından, yaralanan ve göz altına alınanların durumuyla yakından ilgilendiğini açıkladı.

Helsinki İnsan Hakları Komisyonu da, Erivan hükümetini kınayarak, şiddet eylemlerinin yabancı uzmanlarca soruşturulmasını istedi.

Avrupa Konseyi ise, Ermeni basın yayın organlarında çıkan çelişik haberlerin bu ülkede hala basın özgürlüğü bulunmadığını gösterdiğini bildirdi.

Başkent Erivan’daki gösterilerde, polisler basınçlı su ve gaz bombaları kullanmış, olaylarda, birçok gösterici yaralanmıştı.

Amerika ise hükümeti ve muhalefeti sukunete çağırırken, göstericilere karşı şiddet uygulayarak ve muhalif partilerin merkezlerini basarak demokratik olunamayacağını açıklamıştı.

XS
SM
MD
LG