Erişilebilirlik

De Soto'dan Rumlara: 'Tarihi Fırsatı Kaçırmayın' - 2004-04-15


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel temsilcisi De Soto Kıbrıs Rumlarını Brüksel’den uyardı: "sadece sizi memnun etmek için referandumun ertelenmesini beklemeyin, bu tarihi fırsatı kaçırmayın."

Brüksel’de bu sabah başlayan Kıbrıs Donörler Konferansı öncesi Avrupa Parlamentosu’nun Dışişleri Komisyonunda son gelişmeler üzerine bilgi veren De Soto, Rum tarafının izlediği uyumsuz tavrın genel sekreter üzerinde şok etkisi yarattığından yakındı. De Soto referandumların olumlu sonuç vermemesi halinde başka plân olmayacağının anlaşılması gerektiğine de dikkat çekti ve “bölünmüşlük ilelebet kalıcı olacaktır” şeklinde konuştu.

200 kadar delegenin büyük bir şevk ve heyecan ile Brüksel’deki konferansın yapıldığı Avrupa Birliği binasına koşar adımlarla gittiklerini söylemek son derece zor. Tam tersine genişleme yetkilisi Verheugen’un davetine sanki zorunlu icap ediyorlarmış gibi bir görüntü yansıtıyorlar. Konferansa, birleşme halinde Kıbrıs’ın kuzey ile güneyi arasındaki ekonomik ve kalkınmışlık dengesizliğinin giderilmesinde ortak fona katkıda bulunmak isteyenler katılıyorlar.

Birleşmiş Milletler, toplantıda Kıbrıs Özel temsicisi Alvaro de Soto tarafından temsil ediliyor. De Soto, Brüksel’de Kıbrıs karar tasarısının kabul edildiği oturumun ardından Avrupa Parlamentosu’nun Dışişleri Komisyonu’na bilgi verdi. De Soto’ya göre son gelişmeler bağlamında en şaşırtıcı ve düş kırıklığı yaratan husus, Kıbrıs Rumlarının lideri Papadopulos’un Annan Plânına "hayır" deme çağrısı yapması oldu. Yine De Soto’ya göre Rum liderliği 31 Mart uzlaşmasına adeta ihanet etti. Buna karşılık Mehmet Ali Talat ve Serdar Denktaş’ın plânı desteklemeleri ve referandumun ertelenmesine karşı çıkmaları, De Soto’ya göre olumlu bir gelişme. De Soto Brüksel’den Rumlara ve erteleme bekleyen diğer taraflara da "Genel Sekreter'in tek başına karar almasını beklemeyin" mesajı gönderdi. De Soto, Adadaki iki tarafın yanı sıra Türkiye ve Yunanistan’ın da başvuru yapmaları halinde ertelemenin Kofi Annan tarafından düşünülebileceğine dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler'in Kıbrıs Özel Temsilcisi’ne göre plânın içeriği konusunda halklar gerektiği biçimde bilgilendirilmediler ve çözüm istemeyen taraflarca gerçekler saklanarak yanlış yönlendirildiler. Şimdi artık yapacak bir fazla bir şey yok. Referandumun sonuçları beklenecek.

XS
SM
MD
LG