Erişilebilirlik

İran: 'ABD Bizden Irak'ta Yardım İstedi' - 2004-04-15


İran, Amerika’nın Irak için yardım istediğini ve üst düzeyde bir diplomatın Amerika’nın atadığı Yönetim Konseyi Üyeleriyle temaslarda bulunmak üzere Bağdat’a gönderildiğini bildirdi. Sözkonusu diplomatik girişim dün Tahran’da açıklandı.

İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi, Amerikalı yetkililerle ne zaman görüşme yapıldığını açıklamadı.

Amerika’nın talebinin, Tahran’daki İsviçre Büyükelçiliği yoluyla iletildiği bildirildi. 1979’daki İran İslam Devriminin hemen ardından Amerika bu ülke ile diplomatik ilişkilerini kesmişti. Amerika’nın İran’daki çıkarları o tarihten bu yana İsviçre büyükelçiliği aracılığıyla temsil ediliyor.

Kemal Harrazi, diplomat Hasan Sadıki’nin Bağdat gezisinin, savaş sonrası Tahran hükümeti tarafından Irak’a yapılan ilk resmi ziyaret olduğunu söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Koalisyon Yönetimi ile Irak’taki Şii Müslümanlar arasındaki tansiyonu düşürmek için İngiltere’nin İran’ı arabuluculuk yapmaya davet ettiğini, davete Amerika’nın itiraz etmediği belirtildi.

Şii militanlara, silahlarını bırakmamaları durumunda koalisyon güçlerinin saldırısına uğrayacakları uyarsının yapıldığı Necef kenti etrafındaki askeri kuşatma sürüyor. Birleşmiş Milletler Temsilcisi Lakhdar Brahimi ise, gelecek yıl seçime gidilebilmesi için şiddetin azaltması gerektiğini söyledi.

Şiilerin kutsal kenti Necef’i kuşatan iki binden fazla Amerikan askeri, Muktada Sadr ile binlerce taraftarının başlattığı ayaklanmanın sona erdirilmesi konusunda anlaşmaya varılıp varılamayacağını bekliyor.

İngiltere’nin İran’dan devreye girmesini istemesinden sonra, Sadr’ın yardımcılarından birisinin, Necef çevresindeki Amerikan askerlerinin geri çekilmesi de dahil olmak üzere, bazı taleplerinden vazgeçtiklerini açıklaması, olumlu gelişme olarak değerlendiriliyor.

Amerikalı askeri yetkililer, bir yıl önce rakip bir Şii din adamının öldürülmesiyle bağlantılı olarak aranan Sadr’ın öldürüleceğini veya ele geçirileceğini açıklamıştı.

Felluce’de ise, ateşkese rağmen silah sesleri susmuyor. Irak’ta dört Amerikan askerinin daha öldürüldüğü bildirildi. Böylece, büyük çatışmaların sona erdiği açıklamasının yapıldığı Mayıs ayından bu yana Amerikan güçlerinin en fazla kayıp verdiği ay, Nisan oldu.

Bağdat’ta bulunan Birleşmiş Milletler Temsilcisi Lakhdar Brahimi ise, Irak’ta egemenliğin devredilmesiyle ilgili ayrıntılı önerilerde bulundu, ancak Ocak ayında seçime gidebilmesi için şiddet eylemlerinin kontrol altına alınması gerektiğini belirtti.

"Seçimlerin sağlıklı bir ortamda gerçekleşebilmesi için güvenlik koşullarının ciddi ölçüde artırılması lazım.”

Savaş devam ettikçe yabancı sivillere karşı saldırılar da artıyor. Geçen hafta bir Amerikan yakıt konvoyunun saldırıya uğradığı yerde bulunan dört cesedin kimlikleri henüz belirlenemedi. En az 40 yabancı rehin alınmış bulunuyor. Saldırıların ulaştığı boyutlar, Rusya’yı Irak’taki sivil vatandaşlarını geri çekme hazırlığına yöneltti.

Başkan Bush dünkü basın toplantısında Amerikalıları Irak’taki askeri varlığın uzayabileceğine hazırlamak üzere, askeri komutanlara Irak’ta güvenliği sağlamalarına yetecek kadar asker tahsis edileceğini söyledi. Bush “eğer ek birilikler istenirse göndeririz” dedi.

XS
SM
MD
LG