Erişilebilirlik

Denktaş Meclis'te Konuşuyor - 2004-04-15


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Meclis Baskanı Bülent Arınç’ın daveti üzerine Ankara’ya gitti. Denktaş, bugün Meclis Genel Kurulunda milletvekillerine hitap ediyor.

Basbakan Recep Tayyip Erdoğan Denktaş’ın konuşmasını dinleyemecegini duyurmuştu. Başbakan Erdoğan, Denktaş’ın Genel Kurul’da konuştuğu saatlerde, Cumhurbaşkanı Sezer’le haftalık olağan görüşmesini yapacağını açıklamıştı. Ancak Sezer’in bugün ve yarın İstanbul’da olmasının planlandığı öğrenildi. Sezer-Erdoğan görüşmesinin İstanbul’da gerçekleşebileceği belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in İstanbul’da olmasi nedeniyle, Sezer ile Denktaş’ın görüşüp görüşmeyeceği belirsizliğini koruyor.

Öte yandan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül oturuma katılacağını açıklarken neden başbakanın oturuma katılmayacağı sorusuna “Daha önce başbaşa görüşmüşlerdi. Herhalde Mecliste söyleyecekleri, başbaşayken söylediklerinden daha önemli olmayacaktır” cevabını verdi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ayrıca bugün gazetecilerin Kibris’la ilgili sorularını yanıtladı. Bakan Gül, “Kıbrıs’ta Türk tarafından evet Rum tarafından hayır çıkarsa ilk etapta ambargolarin kaldırılması, daha sonra Kuzey Kıbrıs’ın tanınması için elimizden geleni yapacağız” dedi ve buna dost ülkelerden baslayacaklarını söyledi. Gül ayrıca Denktaş’ın konuşmasını dinleyeceğini yineledi ve 'Denktaş’ın düşüncelerini zaten ayrıntılarıyla biliyoruz' dedi.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek de Denktaş’ın konuşmasını dinleyeceğini açıkladı. Ayrica Eski Başbakan Bülent Ecevit eşi ile birlikte Meclis’e gelerek konuk locasından Denktaş’ı izleyecek. Ecevit’e eski DSP milletvekilleri de eşlik edecek.

Meclis Baskani Bülent Arınç, dün yaptığı basın toplantısında, Denktaş’ın ziyareti ile ilgili “Denktaş’ın konuşmasından sonra artık Kıbrıs’ta yapılacak referanduma kadar kimse yeni bir spekülasyon, dedikodu ve iddiayı ortaya atmasın” dedi. Denktaş’ın Ankara’dan yarın ayrılması bekleniyor.

Bu arada, dün Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer Kıbrıs konusundaki sessizligini bozdu. Sezer, Harp Akademileri Konferansı'nda yaptığı konuşmada, hükümete Kıbrıs konusunda Milli Güvenlik Kurulu’nda alınan kararların dışına çıktığı için sitem etti. Sezer, 'Kibris’ta iki tarafin anlaşamaması sonucu doğacak boşlukların Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından doldurulup metnin bu durumuyla onayına sunulması benimsenmemişken, 24 Ocak’ta Davos’ta Genel Sekreter’le yapılan görüşmede bu hususun Turkiye tarafindan kabul edildiği biliniyor. Böylece taraflar Kıbrıs konusunda geri dönüşü olmayan bir sürece girmişlerdir' dedi.

XS
SM
MD
LG