Erişilebilirlik

Chirac'ın Partisi de Türkiye İçin İmtiyazlı Ortaklıktan Sözediyor - 2004-04-15


Fransa Cumhurbaşkanı Chirac’ın Halk Hareketi Partisi Türkiye’nin üyeliği konusunu olağanüstü kongresine taşıyor. Türkiye’nin katılmasıyla Avrupa’nın doğasının bozulacağına dikkat çeken parti yöneticileri, Avrupa Anayasası’nın 56. maddesi uyarınca imtiyazlı ortaklık öneriyorlar.

Avrupalı Yeşiller'in eş başkanlarından Daniel Cohn Bendit ise terör ile mücadelede Türkiye gibi Müslüman ülkelere Avrupa kapılarının açılmaması halinde, terör ile mücadelede yanlarında tek bir dost bile kalmayacağı uyarısında bulundu.

Kıbrıs’ın kaderini tayin edecek referandumlar Avrupa Birliği’ndeki Türkiye tartışmalarını da yeniden âlevlendirmiş bulunuyor. Alman Hıristiyan Birlik partilerinden sonra, şimdi de Fransa’nın merkez sağ partisi açık biçimde Avrupalı olmayan Türkiye’ye aramızda yer yoktur, demeye başladı. Dışişleri eski bakanlarından Alain Juppe’nin başkanlığını yaptığı Halk Hareketi, 9 Mayıs’ta olağanüstü kongre toplamayı ve delegelerinin iradeleri doğrultusunda Türkiye’nin üyeliğine ilişin tavır belirlemeyi kararlaştırdı. Cumhurbaşkanı Chirac’ın partisine göre sadece benliği Avrupalı olanlar birliğe üye olmalılar. Her üye olmak isteyene de kolayca kapılar açılmamalı, kurallar yeniden belirlenmeli ve işe de Türkiye’den başlanmalı.

Türkiye ile ilgili yeni politikalarının öyle iddia edildiği gibi, Haziran ayındaki seçimlerle hiçbir ilgisi bulunmadığına dikkat çeken parti yönetimi, Avrupa’nın doğasının bozulmasını istemediklerinden dolayı bu şekilde davrandıklarını açıkladı. "Genişlemeye, yeni bir anayasaya evet ama sadece Avrupa kıtasının parçası olanlar için" sloganıyla yola çıkan Alain Juppe ve arkadaşlarına göre Bulgaristan ve Romanya da girdikten sonra kapılar yeni üyelere bir süre kapatılmalı.

Avrupa Anayasasının 56. maddesi imtiyazlı ortaklık statüsü adı verilen yeni bir ilişki modeli öngörüyor. Fransa’nın merkez sağ partisinin yönetimi Türkiye’yi üyelik yörüngesinden çıkartıp, her alanda sıkı ilişkiler geliştirilmeyi hedef alan bu imtiyazlı ortaklık yolunun açılmasını istiyor. Bu kararın da 9 Mayıs’ta toplayacakları olağanüstü kongrede alınmasını öneriyor.

Türkiye konusunda Sosyalistlerin de bölündükleri Fransa’da Türkiye'ye destek çıkanlar da yok değil. Yahudi asıllı Daniel Cohn Bendit’e göre Türkiye’yi Avrupa üyeliğinden dışlamak, İslâm Dünyası’nı karşılarına almak anlamına gelecek. 68 öğrenci olaylarının bu ünlü ismi, 11 Eylül saldırılarından sonra Türkiye’nin Avrupa ailesinde yer almasının zorunlu hale geldiğine inanıyor. Bendit, Fransa’nın iç politikasına Türkiye’nin alet edilmeye kalkışılmaması uyarısında bulunduğu açıklamasında Avrupa Birliği’ne 40 yıldır Türkiye’ye verdiği sözleri tutmaya da çağırdı.

Gözlemcilere göre, Avrupa’yı sınav bekliyor. Kıbrıs’ta samimiyetini, dürüstlüğünü, hukuka bağlılığını ve Türklere ayrımcı davranmadığını kanıtlamak zorunda. Türkiye’nin üyeliği konusundaysa verdiği sözleri tutup sözüne güvenilir bir ortak olduğuna herkesi inandırması gerekiyor.

XS
SM
MD
LG