Erişilebilirlik

Annan: 'Irak'ta Önemli Rol Üstlenemeyiz' - 2004-04-14


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, mevcut güvenlik sorunu böyle devam ettiği sürece, örgütün Irak’ta önemli bir rol üstlenmeyeceğini söyledi.

Genel Sekreter bu arada, petrol karşılığı gıda programıyla ilgili bağımsız bir soruşturma başlatmaya hazırlanıyor.

Dün gazetecilere konuşan Genel Sekreter, Irak’taki durumun giderek kötüleştiğini ve Birleşmiş Milletler’in daha fazla rol üstlenmesi için zamanın uygun olmadığını belirtti.

“Güvenliğin bir süre daha sorun olacağı anlaşılıyor. Ve şu anda Irak’a büyük bir Birleşmiş Milletler ekibi gönderebileceğimi söyleyemem”.

Genel Sekreter, Özel Temsilci Lakhdar Brahimi başkanlığındaki küçük bir ekibin bile yeni geçiş dönemi hükümetinin kurulması ve genel seçimlere hazırlık konularında yardımda güçlükle karşılaştığını söyledi.

Kofi Annan, egemenlik devri için belirlenen 30 Haziran tarihinin değişme olasılığının düşük olduğunu, Iraklıların işgalin sona ermesini heyecanla beklediğini belirtti. Ancak Annan, devam eden şiddet olaylarının, sürece zarar verebileceğini vurguladı.

“Umuyorum ki 30 Haziran tarihine kadar şiddeti ve Irak’taki durumu kontrol altına alabileceğiz. Zira, şiddet siyasi sürece ve geçiş dönemine katkı sağlamıyor.”

Genel Sekreter Annan, yine Irak’la ilgili olarak, petrol karşılığı gıda programındaki yolsuzluk iddialarını araştırmak için bir bağımsız komisyon kurmak üzere olduğunu açıkladı.

Annan şunları dedi:

“Komisyonu kurmak üzereyiz. Soruşturmayı yapacak komisyon üyeleriyle temas halindeyim. Umuyorum konu ile ilgili açıklamayı bir hafta içerisinde yapabileceğiz”

Genel Sekreter, Güvenlik Konseyi’ne geçtiğimiz ay bir mektup göndererek, petrol karşılığı gıda programı komisyonuna, Birleşmiş Milletler üyeleriyle işbirliği yapmak üzere yetki verileceğini belirtmişti.

Genel Sekretere bağlı muhasebe dairesi, yaptığı ön çalışmalardan sonra programla ilgili skandalin oldukça büyük olduğu sonucuna varmıştı. İlk belirlemelere göre bazı Iraklı şirketler petrol satışlarına yasa dışı olarak ek ücret uygulayarak 4 Milyar Dolar’dan fazla haksız kazanç elde etmişler.

Eski Irak lideri Saddam Hüseyin’in de kendisine dost komşu ülkeler üzerinden 5 milyar Dolar’lık petrol kaçırdığı sanılıyor.

XS
SM
MD
LG