Erişilebilirlik

Başkan Bush 227 Bin Dolar Vergi Ödedi - 2004-04-14


Bütün Amerikalılar gibi, Başkan Bush da vergi ödemek zorunda. Ancak diğer bir çok Amerikalının aksine, başkanın geliri ve ödediği vergi Beyaz Saray tarafından açıklanır ve kamuoyunda tartışılır.

Beyaz Saray, Başkan Buh’la eşi Laura’nın geçen yıl 727 bin dolar vergiye tabi gelir elde ettiğini ve 227 bin dolar federal vergi ödediğini açıkladı. Başkana, bu görevinden dolayı yılda 400 bin dolar maaş ödeniyor. Bush çiftinin gelirinin diğer kısmı ise, varlıklarını yöneten mutemetlerin yaptığı yatırımlardan geliyor.

Başkan Bush ile eşinin 2003 yılında değişik hayır kurumlarına 68 bin dolar bağışta bulundukları da bildirildi.

Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile eşi Lynn Cheney’nin ise toplam 813 bin dolar gelir elde ettiği bunun 253 bin dolarının vergilere gittiği bildirildi.

Cheney, maaşına ek olarak, daha önce yöneticiliğini yaptığı ve enerji hizmetleri sektöründe faaliyet gösteren Halliburton firmasından da ertelenen tazminatının bir kısmını aldı.

Kongre’nin geçen yıl hazırladığı bir raporda, bu tazminatın Cheney ile firma arasında mali bir ilişki olmasına yol açtığı ve bunun çıkar çatışması olarak nitelendirilebileceği kaydedilmişti. Cheney ise, ertelenmiş tazminat planının başkan yardımcılığına aday olmasından çok önce hazırlandığını söylemişti.

Halliburton, Irak’taki Amerikan askerleri için yapılan işlerle ilgili ihalelerden bir milyar doların üstünde bir gelir sağladı.

XS
SM
MD
LG