Erişilebilirlik

AP Dışişleri Komisyonu'nun Kıbrıs Kararı - 2004-04-14


Avrupa Parlamentosu’ndan Rumlar üzerine baskı yok. Dışişleri Komisyonu referandumda Rum tarafını "evet" oyu vermeye teşvik etmek ve doğacak neticelere dikkat çekmek üzere verilen değişiklik önergelerini reddetti. Önergeler arasında, Annan plânının 24 Nisan'da Rumlar tarafından kabul edilmemesi halinde Kıbrıs Türkleri ile Avrupa Birliği arasında siyasi ve ekonomik diyalog başlatılması teklifi de bulunuyordu. Öte yandan Kıbrıs Türklerinin Başbakanı Mehmet Ali Talat, Brüksel’in Kıbrıs Cumhuriyeti’nin üyeliğini askıya alması halinde referandumu erteleme önerisine sıcak bakabileceklerini söyledi.

Brüksel’in izlediği tavır, Kıbrıs’ta çözüm değil, çözümsüzlük istediği yolunda kuşku veriyor. Avrupa Parlamentosu’nun Dışişleri Komisyonu, referandum öncesi Kıbrıs Rum kesimine güçlü bir uyarı mesajı gönderme fırsatı elde etmişken, tersini yaptı ve referandumdan "hayır" sonucu da çıksa Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 1 Mayıs’ta üye olabileceğini adeta teyit etti.

Genel Kurul’a sunulmak üzere sulandırılarak kabul edilen karar tasarısı taraflara, Annan planını benimsemeleri yönünde sıradan bir çağrı niteliğinden öteye gitmiyor. Kıbrıs Türklerine, Annan plânına kafanızı fazla takmayın, ileride sorun olursa Avrupa Birliği kuralları uyarınca bir çözüm getirmeye çalışırız mesajı gönderilirken, Birleşmiş Milletler'in uzlaşmaya zemin teşkil eden 9 bin sayfalık belgesine de açık destek verilmiyor.

Avrupalı Hıristiyan Demokratların engellediği değişiklik önergelerinden biri de hem Türkiye hem de Kıbrıs Türklerinin lehineydi. Teklifte, Kuzeyin plâna "evet" demesi, güneydeki referandumda ise reddedilmesi halinde Kıbrıs Türklerinin bir tür ödüllendirilmesi isteniyordu. Diğer bir deyişle Türk tarafı ile Avrupa Birliği arasında siyasi ve ekonomik diyalog başlatılması öneriliyordu. Bu bir tür ambargonun kaldırılacağına dair işaret anlamına geliyordu.

Kıbrıs Türk Başbakanı Mehmet Ali Talat ise son derece rahat bir konumda toplantı, konferans ve temaslarına başladı. Referanduma gitmede kararlı olduklarını tekrarlayan Talat ertelemeye tek bir şartla hayır demeyeceklerini şu sözlerle açıkladı: “Brüksel, Rumların üyeliğini askıya alsın...”

XS
SM
MD
LG