Erişilebilirlik

Bush Basın Toplantısı Yapacak  - 2004-04-13


Başkan Bush, nadir olarak yaptığı resmi basın toplantılarından birini bu gece düzenleyecek.

Başkan, toplantıda gazetecilerin Irak’taki durum ve 11 Eylül 2001 öncesi terör tehdidine karşı tavrına ilişkin sorularını yanıtlayacak.

Bush Yönetimi son günlerde gerek Irak gerekse 11 Eylül istihbaratını yorumlama biçimi dolayısıyla eleştirilere hedef oluyor.

Ancak Başkan Cumartesi günü kamu oyuna açıklanan gizli bilgi notunu yorumlama biçimini yeniden savundu. Bilgi notunda el Kaide’nin uçakları kaçırarak Amerika içerisinde eylem hazırlığında olduğu belirtiliyordu. 11 Eylül öncesi Başkana iletilen gizli istihbarat raporu Bush’a, 6 Ağustos 2001 tarihinde Teksas’taki çiftliğinde sunulmuştu.

İki sayfadan kısa olan metinde el Kaide’nin Amerika’da bir süredir devam eden faaliyetleri anlatılıyordu.

Gizli olan bu bilgi notu, kamuoyunun baskılarına daha fazla dayanamayan Beyaz Saray yetkilileri tarafından Cumartesi günü açıklandı.

Yönetimin siyasi muhalifleri, bilgi notunu, teröristlerin Amerika’da saldırı hazırlığında olduğu şeklinde yorumlamayan Beyaz Saray’ı eleştiriyor. Başkan Bush, son iki gün içinde ikinci kez bu konu kendisine sorulan soruları yanıtlarken, bilgi notunda bir saldırının çok yakın olduğunu belirten bir ifade bulunmadığını söyledi ve şöyle konuştu:

“Bilgi notunda Amerika’da yakın bir zamanda düzenlenecek bir saldırıya ilişkin bir ibare yoktu. Not, Üsame bin Ladin’in Amerika’ya karşı niyetlerini anlatıyordu ve sanıyorum metinle ilgili en iyi açıklama da budur.”

Başkan Bush, Üsame bin Ladin’in Amerika’dan nefret ettiğini bilmenin o tarihte kendisini rahatsız ettiğini de belirtti. Bush, o sırada federal makamların El Kaide’nin Amerika’daki faaliyetini izleyip soruşturduğunu görmenin ise kendisine cesaret verdiğini söyledi. Başkan şöyle dedi:

“İstihbaratçılar bir şey bulsalardı, gelip, bana, kaygılanmanız ve Amerika’yı korumak için harekete geçmeniz gereken bir şey bulduk, derlerdi. Bu olmadı.”

Başkan Bush Teksas’taki çiftliğinde Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’le görüşmesinin ardından gazetecilerin karşısına çıktı ve “bilgi notu”yla ilgili soruları kısaca yanıtladı. Başkana, Federal Soruşturma Bürosu FBI ve Merkezi İstihbarat Dairesi CIA’in çalışmalarından memnun olup olmadığı soruldu. Başkan yanıt olarak, istihbarat yetkililerinin bir bilgiye ulaşsalar kendisiyle paylaşacakları sözünü yineledi. Ancak Bush, istihbarat dairelerinde reform gerektiğini kabul etti ve 11 Eylül saldırılarını soruşturan komisyonun çalışmalarını tamamlayarak öneriler getirmesini bekleyeceğini söyledi ve şöyle dedi:

“11 Eylül 2001 olaylarını soruşturan komisyon neler olduğunu analiz etmeye çalışıyor. Umulur ki, hem bu yönetime hem de gelecek yönetimlere Amerika’yı daha iyi korumaya yarayacak önerilerle gelebilsinler.”

11 Eylül saldırılarını soruşturan bağımsız komisyona bu hafta FBI ve CIA’in şu andaki ve eski Başkanları ifade verecek.

XS
SM
MD
LG