Erişilebilirlik

Denktaş: 'Erdoğan Kandırıldı' - 2004-04-12


Resmi bir ziyaret için Japonya’ya giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs lideri Rauf Denktaş’ı sert bir dille eleştirdi ve “Ne anlatacaksan Kıbrıs’ta anlat” dedi.

Erdoğan Japonya’ya giderken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, Denktaş’ın eleştirilerini Türkiye’de dile getirmesine tepki gösterdi ve Rauf Denktaş’ın Türkiye’ye gelerek bazı marjinal gruplarla birlikte toplantılar yapmasını üzüntüyle izlediğini belirtti. Başbakan Erdoğan ayrıca, bugüne kadar Türkiye’den başka, dünyanın tanımadığı bir KKTC varken şimdi iki kurucu devletli bir yapıya kavuşulacağını söyledi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Erdoğan’ın “Kıbrıs’ta konuşsun” açıklamasının ardından artık 'zannedersem burada faaliyete geçmemiz lazım' diye konuştu. Denktaş ayrıca, Türk hükümetine Annan planına ilişkin her bilginin verilmediğini iddia etti ve Erdoğan’ın Kıbrıs konusunda kandırıldığını savundu. Kuzey Kıbrıs lideri konuşmasında hükümeti de eleştirerek, 'Türk hükümeti daha önce çizilen milli siyasetin dışına çıkmıştır' dedi. Erdoğan ise Denktaş’ın, “Erdoğan kandırılımıştır” sözlerine karşılık, “Ben söylenmesi gerekenleri söyledim” dedi.

Bu arada, Kıbrıs Rum kesiminin en büyük partisi olan AKEL’in 24 Nisan’da yapılacak referandumun ertelenmesini istemesi tepkilere neden oldu. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Rum Komünist AKEL partisinin bu isteğinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Abdullah Gül, 1 Mayıs sonrasında referandum yapılırsa Kuzey Kıbrıs’ı olumsuz etkileyeceğini belirtti ve Kıbrıs Rum Kesimi’nin adayı temsilen Avrupa Birliğine tek başına girmesinin her şeyi tıkayacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG