Erişilebilirlik

Başkan Irak'taki Askerler İçin Dua Etti - 2004-04-12


Başkan Bush Irak’ta artan şiddete rağmen Amerikan askerlerinin geri çekilmeyeceğini söyledi.

Başkan, şiddet olaylarını, demokratik süreci durdurmaya çalışan bir avuç kişinin çıkarttığını vurguladı.

Bu arada Amerika’da yapılan yeni bir kamuoyu yoklaması Başkan’ın Irak politikasına olan desteğin yüzde 44’e gerilediğini ortaya koydu. Ankete yanıt verenlerden yüzde 51’i Başkanın Irak politikasını onaylamadığını söyledi. Başkan Bush ise, Irak’ta doğru yolda olunduğu ısrarını sürdürüyor.

Paskalya tatilini Teksas’taki çiftliğinde geçiren Başkan’ın gündeminde yine Irak’taki olaylar vardı.

Başkan Bush günün bir bölümünü, çiftliğinden pek de uzakta olmayan Fort Hood’daki askeri üste askerlerle geçirdi.

Başkan, Irak’ta görev yapan askerlerin aileleriyle birlikte kilisede dua etti. Başkan kiliseden ayrılırken, gazetecilere askerler için dua ettiğini söyledi:

“Ordumuzu, koalisyon askerlerini ve duygusuz katillerin elinde acı çeken masum Iraklıları koruduğu için tanrıya teşekkür ettim. Bu katiller azmimizi sınıyorlar...”

Başkan son haftanın oldukça kanlı geçtiğini kabul etti ve Amerika’nın güvenliği için canını vermiş askerleri şükranla andığını vurguladı. Başkan özgür Irak’ın dünyayı daha güvenli bir yer haline getireceğini savundu. Bush, şiddet dalgasının azalıp azalmayacağını kestirmenin şu anda pek mümkün olmadığını da belirtti.

Bu arada, aralarında üç Japon sivilin de bulunduğu bir grup yabancı halen isyancıların elinde tutsak bulunuyor.

Irak geçici yönetim konseyi üyeleri, özellikle şiddetli çatışmaların yaşandığı Felluce’de düzenin yeniden sağlanabilmesi için temaslarda bulunuyor. Başkan, kentte durumun normale dönmesi için Amerikan ordusunun isyancılara bir şans verdiğini söyledi.

Başkan Fort Hood üssünde Irak’tan getirilen yaralı askerleri de ziyaret etti. Üsten Irak’a şu ana kadar 20bin asker gönderilmişti. Öte yandan Bush, Teksas’taki çiftliğinde, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’i bugün, kabul edecek. İki lide, başta Irak olmak üzere Ortadoğu’daki gelişmeleri ele alacaklar.

Mısırlı haber ajansları Mübarek’in kesintiye uğrayan Ortadoğu barış sürecine canlılık getirmeyi amaçladığını haber veriyor. Mübarek daha önce İsrail’in tek yanlı atacağı adımları kaygı ile karşıladıklarını açıklamıştı.

Başkan Bush bu görüşmenin ardından hafta ortasında İsrail Başbakanı Aiel Sharon’la Beyaz Saray’da biraraya gelecek. Sharon, Filistin bölgelerinden kısmi çekilme planına Amerika’dan destek arıyor.

XS
SM
MD
LG