Erişilebilirlik

'Irak, 30 Haziran'da Bağımsız Olacak' - 2004-04-10


Başkan George W. Bush, Amerika öncülüğündeki güçlerin Irak’ta kargaşaya neden olan isyancıları yeneceğini söyledi.

Bugün haftalık radyo konuşmasını yapan Bush, koalisyon güçlerinin bir çok şehre birden düzenlediği saldırıların isyancılar yenilgiye uğratılıncaya kadar süreceğini belirtti. Bush, konuşmasında, "Irak, 30 Haziran'da bağımsız olacak" ifadesini kullandı.

Başkan Bush, kendisine bağlı milislerin Orta ve güney Irak’taki bazı kentlerde denetimi kısmen ele geçiren Şii önder Muktada Sadr’ı kastederek, Irak’ta küçük bir grubun iktidarı ele geçirmeye çalıştığını ifade etti.

30 Haziran’da iktidarı geçici Irak yönetimine devretme planını da savunan Bush, belirlenen tarihin ertelenmesinin isyancılar açısından bir zafer olacağını ve Irak halkına kendi geleceğinin belirlenmesinde söz hakkı tanımamak anlamına geleceğini söyledi.

Irak’ta Saddam Hüseyin rejiminin yıkılışından bir yıl sonra Amerika öncülüğündeki koalisyon kuvvetleri, son bir haftada kendilerine bugüne kadarki en ağır kayıpları verdiren ve bazı kentleri ele geçiren Şii ve Sünni isyancılara karşı saldırıya geçmiş bulunuyor. Başkan Bush bu konuda şöyle dedi:

“Koalisyonun acil müdahale güçleri düşmanı buluyor ve çarpışıyor. Kararlı eylemlerimiz, demokrasi düşmanları yok edilinceye kadar devam edecektir. Özgürlük düşmanları başarıya ulaşmayacak ve Irak 30 Haziran’da egemenliğine kavuşacaktır.”

Bush, Irak’ta yönetim devredildikten sonra 2005 yılında genel seçimler yapılıncaya ekonomik ve askeri desteği sürdürme sözü de verdi.

Ancak son aylarda Amerikan halkının Başkan Bush’a gösterdiği destek, Irak’ta kötüleşen durum ve savaşa gitme gerekçesi olarak gösterilen kitle imha silahlarının bulunmayışı gibi nedenlerle büyük ölçüde azaldı.

CNN televizyonu ve Time dergisinin ortaklaşa düzenlediği son bir ankete göre Amerikan halkının sadece yüzde 49’u Bush’un başkanlık görevini onaylıyor. Diğer anketlerde bu oran, daha da düşük çıkıyor.

Başkan Bush, bazı Cumhuriyetçi ve Demokrat kongre liderlerinin, mevcut koşullar altında Irak’ta iktidar devrinin 30 haziranda devrinin gerçekçi olmayacağı ve ertelenmesi gerektiği görüşünü de reddetti.

Bush, isyancıların Irak’ta gelişmelerin seyrini değiştirmek ve Irak halkının 30 Haziranda gerçek sesini duyurmasını engellemek istediklerini savundu.

XS
SM
MD
LG