Erişilebilirlik

Felluce'de Operasyonlara Ara Verildi  - 2004-04-09


Amerika, Irak’ta hafta başından beri yoğun çatışmaların yaşandığı Felluce kentindeki askeri operasyonlarını askıya aldı.

Irak’ın Amerikalı yöneticisi Paul Bremer, Irak Geçici Yönetim Konseyi üyelerinin Felluce’deki yerel liderler ve koalisyon karşıtı güçlerin liderleriyle görüşebilmesi amacıyla kentteki operasyonların tek yanlı olarak durdurulduğunu açıkladı.

Bölgede bulunan bir Amerikalı komutan ise, Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada, henüz bir ateşkesin söz konusu olmadığını kaydetti.

Bremer, Amerikan birliklerinin Felluce’de yardım malzemelerinin dağıtılmasına ve halkın ölülerini gömmelerine izin vereceğini belirtti. Henüz kesinleşmeyen haberlere göre, ateşkesin 24 saat süreceği bildirildi.

Geçen hafta dört Amerikalı sivilin öldürüldüğü Felluce kentinde Pazartesi günü askeri operasyon başlatılmıştı. Çatışmalarda şu ana kadar 300 civarında Iraklı ve birçok Amerikan askeri öldü.

Öte yandan, hakkında tutuklama emri bulunan Şii Lider Muktada el Sadr’a bağlı el Mehdi milislerinin kısmen ellerinde tuttuğu Necef ve diğer kentlere, koalisyon güçleri tarafından yeni operasyon düzenlenmesi bekleniyor. Kut kentinin ise, geri alındığı bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG