Erişilebilirlik

Golfçüler Sopalarını Hazırladı - 2004-04-08


Amerika’da golf oldukça ilgi gören bir spor. Yıl içinde yapılan birçok turnuva sporcular arasındaki rekabeti arttırmakla kalmıyor, golfün daha geniş bir izleyici kitlesine ulaşmasını da sağlıyor. Bu turnuvaların en önemlisi olan ‘Masters’, ‘yani ‘Ustalar’ Georgia eyaletinin Augusta kentinde yapılıyor. Turnuvanın bu yılki ön hazırlıklarını izleyen Amerika’nın Sesi muhabiri Jim Stevenson, bu hafta başlayacak yarışın oldukça sıkı geçeceği görüşünde.

Yılın en önemli turnuvası ‘Masters’ın ön elemeleri de kendisi gibi her yıl aynı yerde, Augusta Ulusal Golf Klübü’nde yapılıyor. Augusta gerçekten de tam bir golf kenti aslında. Golf’ün ve bu sporun geleneklerini görmek, hissetmek çok zor değil. Hatta büyük yarışı tam 4 kez kazanan efsanevi oyuncu Arnold Palmer için ‘Masters’ turnuvasının atmosferi de göz önünde bulundurulduğunda, güzel çiçekler ve küçük koruluk alanlarla çevrili bu yerin çok daha benzersiz bir havası var.

Arnold Palmer bu yıl ‘Masters’ta 50. kez ardarda golf sahasına çıkarak neredeyse bir rekor kıracak. Bu yılki yarış Palmer’ın son ‘masters’ turnuvası olacak. Palmer’ın, bu turnuvayı dördüncü ve sonuncu kez kazanmasının üstünden de tam 40 yıl geçmiş... Bu son birincilik de dahil olmak üzere, Palmer golf hayatı boyunca toplam 8 ünvan elde etti. Palmer, en son 1983’te Augusta’da gösterdiği performanstan bu yana hiçbir turnuvada finallere kalamadı.

Palmer, golfe başladığı ilk günden bu yana çok az şeyin değiştiğini söylüyor ve elli yıl önce bu sporun efsanevi Ben Hogan, Sam Snead, Byron Nelson ve Gene Sarazen ile aynı sahada golf oynamakla ne kadar büyük bir fırsat elde ettiğini anlatıyor. Şimdiyse, kendisi genç profesyonel oyuncuların, aynı sahada olmaktan gurur duyduğu bir efsane Arnold Palmer...

Büyük turnuva Masters’ı üç kere kazanan son efsanelerden Tiger Wood ise, bu turnuvayı en düşük atış sayısıyla kazanan golfçü ünvanını elinde bulunduruyor. Woods, 1997 yılında birinci bitirdiği Masters’ı, toplamda 12 atış erken bitirerek o güne kadar alınan en iyi dereceyi elde etti. Bu yıl, Augusta Ulusal Golf Klübü’ndeki turnuvada oyuncuları bir takım değişiklikler karşılayacak. Bunların arasında sahaya eklenen ağaçlar ve aralarındaki mesafeleri daha da uzatılmış delikler bulunuyor. Woods, alanın yağmurun yağıp yağmamasına göre de farklılık göstereceğini belirtiyor:

"Gerçekten kuru olup olmayacağını merak ediyorum. Çünkü Augusta’da sahayı genişlettiklerinde, açıları değiştirdiklerinde ya da ağaçlar eklediklerinde oynadık. Ancak, 1999’dan beri saha kuruyken oynama fırsatımız olmadı."

Güney Amerikalı golfçü Ernie Els şimdiye kadar kariyerinde üç birincilik elde etmiş, ancak onun gözü alacağı ilk Masters turnuvasında. Els, kısa oyunların kazanması daha zor oyunlar olduğunu görüşünde:

Ernie Els, "Topa nasıl vurduğunuz çok daha önem taşıyor. Örneğin 2-3 metreden topu deliğe sokmak için yapacağınız son hamlede çok dikkatli ve çok daha yavaş ve pürüzsüz bir atış yapmalısınız." diye konuşuyor.

Kanadalı Mike Wier da bu turnuvaya katılan golfçülerden. Weir, Masters’ı her zaman iyi skorlarla bitirmiş bir oyuncu. Savunmada iyi olan golfçünün bir özelliği de bu büyük turnuvayı kazanan ilk solak oyuncu olması. Weir de bu yıl 16. Masters ünvanını almak için sahaya çıkacak.

Masters’ın bir diğer solak oyuncusu Amerikalı Phil Mickelson ise, ilk şampiyonluğunu almak için yeşil sahada olacak. Mickelson son 3 yıldır Masters’ı 3. sırada bitiriyor. Bakalım genç golfçü bu yıl birincilik kürsüsüne çıkmayı başarabilecek mi?..

XS
SM
MD
LG