Erişilebilirlik

'Amerika Yeni Bir Vietnam’la mı Karşı Karşıya' - 2004-04-08


Irak’ta Amerika’nın kayıplarının artması, Kongre’de, “Amerika yeni bir Vietnam’la mı karşı karşıya” tartışmasını başlattı. Bu tartışmada Kongre, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler olarak ikiye bölündü.

Demokrat partili önde gelen Senatörlerden Robert Byrd, Irak’a daha çok asker göndermenin, 1960’lı ve 70’li yıllardaki Vietnam çatışmasını anımsattığını söyledi. Senatör Byrd, Irak’a daha çok asker göndermenin, Amerika’yı “şiddetin girdabına” sürükleyeceğini belirtti.

Vietnam savaşında esir düşmüş bir Kongre üyesi olan Cumhuriyetçi Partili Senatör John McCain de, Irak’ın zor bir siyasi sorun olduğuna işaret etti. McCain Irak davasından vaz geçmenin Amerika’ya ağır bir maliyeti olabileceğini söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan da, Irak için Vietnam da olduğu gibi, “bataklık” benzetmesi yapılamayacağını savundu.

Öte yandan Irak’ta Koalisyon kuvvetleri Sünni ve Şii militanlarla ülke çapında çatışırken Amerikalı yetkililer bir halk ayaklanmasından söz edilemeyeceğini belirtti.

Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, “Demokratik bir Irak’a karşı çıkan, nispeten küçük sayıdaki terörist ve isyancıların kuvvet denemesiyle karşı karşıyız” şeklinde konuştu. Bakan bu konuşmayı Irak’ta dört gündür devam eden ve 35 koalisyon askeriyle 200 Iraklının ölümüne yol açan şiddet olaylarının tırmandığı bir sırada yaptı.

Felluce kentinde Amerikan kuvvetlerinin bir cami ve çevresindeki binaları bombalaması sırasında 40 kişinin öldüğü bildirildi. Ölü sayısı hakkında değişik kaynaklardan farklı sayılar verildi.

Ramadi kentinde çıkan çatışmada ise 12 Amerikan askeri hayatını kaybetti. Ayrıca Bağdat’taki bir saldırıda iki Amerikan askerinin daha öldürüldüğü açıklandı. Kerkük yakınlarındaki çatışmalarda da 8 Iraklı ile bir Amerikan askeri öldü.

Öte yandan Amerikalı komutanlar, Necef’te taraftarlarınca korunan ve hakkında tutuklama emri bulunan Şii lider Muktada el-Sadr’a bağlı milis gücünü yok etmede kararlı olduklarını söylüyor.

Kerbela yakınlarında meydana gelen çatışmada Sadr’ın öndegelen bir yardımcısı öldürüldü.

XS
SM
MD
LG