Erişilebilirlik

Ruanda Soykırımı Kurbanları Anılıyor - 2004-04-08


Afrika ülkesi Ruanda’da, on yıl önce, 800 bin Tutsi ve ılımlı Hutu’nun ölümüyle sonuçlanan soykırım bir dizi etkinlikle anılıyor. Başkent Kigali’de stadyumda toplanan binlerce kişi katledilenler için sembolik bir cenaze töreni düzenleyip üç dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Kigali’deki törenlerde, yeni bulunan toplu mezarlardan çıkarılan cesetler için ayin yapıldı. Ayrıca binlerce kişi yeni açılan soykırım müzesini ziyaret etti.

Anma töreninde konuşan Devlet Başkanı Paul Kagame, Ruanda’nın yaralarını kendi olanaklarıyla sarmaya çalıştığını belirterek, uluslar arası toplumu soykırıma seyirci kalmakla eleştirdi.

Irkçı politikalar yüzünden Batının soykırıma müdahale etmediğini ileri süren Kagame, Fransız yöneticilere yönelik suçlamasında da, soykırımı gerçekleştiren Hutu birliklerinin Fransız subaylar tarafından eğitilip silahlandırıldığını hatırlattı. Fransa bu iddiaları reddediyor.

Devlet Başkanı’nın bu sözlerinden sonra törene katılan Fransa Dışişleri Bakanı ziyaretini kısa keserek Paris’e döndü. Törenlere katılan tek batılı lider Belçika başbakanı oldu.

Orta Afrika ülkelerinden Ruanda ve komşusu Burundi'nin devlet başkanlarını taşıyan uçak, 6 Nisan 1994'te Ruanda'nın başkenti Kigali'ye inişe hazırlanırken açılan ateşe hedef olarak düşmüştü. Ertesi gün Ruanda'da amansız bir soykırım başladı.

Ruanda halkının çoğunluğunu oluşturan hükümet yanlısı Hutular, azınlıktaki Tutsi’lere ve onları savunan ılımlı Hutulara karşı acımasız bir katliam yaptı. Tüm ülkede yüz gün süren soykırıma karışan yaklaşık 130 bin kişi halen cezaevlerini dolduruyor.

Katliam bugünkü Ruanda Devlet Başkanı Paul Kegame’nin liderliğini yaptığı Tutsi ağırlıklı Ruanda Yurtseverler Cephesi’ne bağlı milislerin kontrolü ele geçirmesiyle durmuştu.

XS
SM
MD
LG