Erişilebilirlik

11 Eylül Soruşturmasında Kritik Gün - 2004-04-08


Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice, bugün 11 Eylül terör saldırılarını soruşturan komisyona ifade verecek.

Rice, komisyon üyeleriyle, daaha önce dört saat süren özel toplantıda bir araya gelmişti. Ancak bu toplantı, eski anti-terör yetkilisi Richard Clarke’ın Beyaz Saray’ın 11 Eylül saldırıları öncesinde terör tehditlerine gereken önemi vermediği yönündeki iddiasından önce gerçekleşmişti.

Rice’ın bugün açık toplantıda vereceği ifadenin de Clarke’ın gündeme getirdiği iddialar üzerinde yoğunlaşması bekleniyor. Clarke, Bush yönetiminin Irak da dahil olmak üzere, devlet destekli terör tehditlerine, El Kaide gibi bireysel terör örgütlerinin oluşturduğu tehditlerden daha fazla önem verdiğini öne sürmüştü.

Yönetimin bütün tehditleri ciddi bir şekilde değerlendirdiğini belirten Rice, Clarke’ın Beyaz Saray’da yapılan terörle ilgili bütün toplantılara katılmadığını, bu nedenle de güvenilir bir değerlendirme yapabilecek konumda olmadığını söylemişti.

Başkan Bush, Rice’ın komisyon önünde halka açık bir şekilde ifade vermesi yönündeki çağrılara uzun süre direnmişti. Ancak Bush, geçen hafta Kongre’nin baskısı karşısında Rice’ın yeminli ifade vermesini onaylamıştı.

Pazartesi günü Kuzey Carolina’da açıklama yapan Bush, Rice’ın meseleyi bütün açıklığıyla anlatmasını beklediğini söyledi ve şöyle devam etti:

"Muhteşem olacak. O, tam olarak neler olduğunu bilen ve gerçekleri anlatabilecek çok akıllı ve yetenekli birisi. Ve komisyonun yaptığı işin amacı, Amerikan halkının görmek istediği şey tam da bu. İnsanların onu dinlemesini sabırsızlıkla bekliyorum”.

Başkan Bush, ayrıca yardımcısı Dick Cheney ile birlikte 11 Eylül komisyonuyla görüşmeyi sabırsızlıkla beklediğini ifade etti. Bush, saldırıları önleyebilecek olsaydı, bunu yapmış olacağını da sözlerine ekledi. Başkan şöyle konuştu:

"Saldırıyı önlemek gerektiğini gösteren bilgi olsaydı, saldırıyı önlerdim. Başka bir yönetimini de bunu yapacağından eminim. Bundan hiç şüpheniz olmasın. Eğer düşmanın binalarımıza uçaklarla saldıracağını bilseydik, bunu önlemek için gücümüzün elverdiği her şeyi yapardık”.

Ulusal güvenlik konusu Bush’un yeniden seçilmesi açısından büyük bir önem taşıyor. Kamuoyu yoklamaları, Bush’un ulusal güvenlik konusunda Demokrat Parti’li rakibi Senatörü John Kerry’den önde olduğunu gösteriyor.

XS
SM
MD
LG