Erişilebilirlik

Demokratlardan Başkan Bush'a Suçlama - 2004-04-07


Demokratlar Başkan George W. Bush’u göreve geldiği günden bu güne kadar 2 milyon kişinin işini kaybetmesinden sorumlu tutuyor ve suçluyor. Dolayısıyla konu Başkan için son derece hassas ve büyük önem taşıyor.

Başkan, ülkeyi durgunluk döneminde devraldığını ve vergi indirimi uygulamasının ekonomiye yarar sağladığını savundu.

Başkan Bush, Kongre’den, vergi indirimini kalıcı hale getirmesini, sağlık hizmetlerini ucuzlaştırmasını ve ülke içinde daha fazla enerji üretimine olanak sağlamasını istiyor:

“Amerika’daki işlerin başka ülkelere gitmesini istemiyorsak, iş olanaklarının artması için sağlık hizmetlerinin maliyetini düşürmeliyiz. Bir enerji planına ihtiyacımız var. Gerek elektriğin gerekse doğal gazın uygun fiyatlardan sağlanması bir sorun halini almışsa, işleri Amerika’da tutmak da, bunların başka ülkelere gitmesine engel olmak da güçleşir.”

Senatör Kerry ise, Başkan Bush’un seçilmesinden bu yana 170 bin kişinin işsiz kaldığı Ohio’da seçmenlere hitap etti. Kerry, başkan olursa 4 yıl içerisinde 10 milyon yeni iş yaratacağını, yılda 200 bin Dolar’dan fazla kazananların da yararlandığı vergi kesintisini kaldıracağını söyledi. Kerry, vergi kesintisi uygulamasının adaletsiz bir biçimde zenginlere yaradığını ve bütçede büyük bir açık yarattığını savundu:

“Bütçe açığını bir uçuruma dönüştürmek, gelecek nesillerin sırtındaki borç yükünü arttırmak ve bu borcun faizini, gelecekte eğitim ve sağlığa para ayıramayacak bir seviyeye getirmekle; muhafazakar olmak arasında hiçbir ilişki yoktur”.

Senator Kerry, yurt dışındaki ucuz işçileri tercih eden şirketlere karşı hiçbir şey yapmadığı için Başkan Bush’u eleştirdi.

Öte yandan Başkan da Kerry’i, tecrit politikası uygulamaya çalışmakla suçladı ve bunun dış ticarete zarar vereceğini savundu. Bush şöyle konuştu:

“Herşeyden önce ticaret politikasına güvenmeliyiz. Amerika’nın kendisini dünyadan tecrit etmesini isteyenler var. Ancak bunu yapmanın hiçbir manası yoktur.”

Ohio’da sendika liderlerine konuşan Kerry ise, Amerika’nın yeni bir ekonomi stratejisini hak ettiğini söyledi.

Kerry şunları dedi:

“Ülkede bütçe açığı büyüdükçe bundan en çok bu ülkenin insanın düşleri ve hayatı etkilenmektedir. Amerika’da işinden olması gereken bir kişi varsa o da Başkan Bush’tur ve bunu gerçekleştireceğiz.”

Senatör John Kerry, bugün yine ekonomi konusunda Washington’daki Georgetown Üniversitesi’nde bir konuşma yapacak.

Başkan ise, Pazartesi günü Mısır devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’le olan görüşmesine kadar Teksas’taki çiftliğinde dinlenecek.

XS
SM
MD
LG