Erişilebilirlik

Amerikalı Diplomattan Pakistan'a Suçlama - 2004-04-06


Amerika’nın Kabil Büyükelçisi Zalmay Halilzad, devrik Taleban hükümetinden bazı kişilerin, Afganistan’da istikrarsızlık yaratmak için Pakistan’ı üs olarak kullandıklarını söyledi. Büyükelçi, aynı şekilde bazı düşman grupların da Afganistan’ı karıştırmak için Pakistan’dan yararlandıklarını ileri sürdü.

Büyükelçi Halilzad, Washington’da yaptığı konuşmada, Pakistan hükümetinin bu unsurları ortadan kaldırması gerektiğini yoksa bu işi Afganistan’daki Amerikan ve diğer yabancı birliklerin yapacağını söyledi.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı, büyükelçinin sözlerine sert tepki gösterdi. Bakanlık sözcüsü Celil Abbas Cilani, Büyükelçi Halilzad’in sözlerinin yersiz ve gereksiz olduğunu söyledi. Amerikalı diplomatın bölgedeki gerçeklerden haberdar olmadığını ileri sürdü. Pakistan ordusunun son haftalarda sınır boyunda bir dizi operasyon yaptığını hatırlatan sözcü, Büyükelçiyi kendi hükümetinde olup bitenleri bilmemekle suçladı.

Sözcü, Büyükelçi Halilzad’ın belki de kendi hükümetinin politikasından bile haberdar olmadığını ileri sürdü ve ”Pakistan’ın el Kaide teröristlerini ortadan kaldırma ve terörist alt yapıyı çökertme girişimleri, Amerikan yönetimini en üst düzey yetkilileri tarafından memnunlukla karşılanmıştır” dedi.

Pakistan ordusu, geçen ay, Afganistan sınırı boyunda geniş çaplı bir operasyon yaptı. Merkezi hükümetin fazla güçlü olmadığı Veziristan vilayetindeki operasyon sırasında aralarında yabancıların da bulunduğu 60 militan ölü, 167 militan ise canlı ele geçirilmişti. Aşiretlerin kontrolündeki bölgede gerçekleştirilen operasyonda 60 asker de hayatını kaybetti.

Pakistan’ın Afgan sınırı boyundaki bölgeleri teröristlerden temizleme girişimi Amerika tarafından memnunlukla karşılanmış, Bush yönetimi Pakistan’ı NATO üyesi olmayan önemli müttefik ülke olarak nitelemişti. İki ülke terörizme mücadele yakın işbirliği yapmasına rağmen arada ciddi sorunlar da var. Bunların başında Pakistan halkının Amerika’dan hoşlanmaması, Amerika’nın girişimlerinden şüphe duyması geliyor.

Ayrıca, Afganistan’daki Pakistan asıllı Peştunların oluşturduğu Taleban rejiminin, 2 yıl önce Amerika tarafından devrilmesi de Pakistan’da Washington’a karşı duyulan öfke ve nefretin artmasına yol açmıştı.

XS
SM
MD
LG