Erişilebilirlik

Irak'ta Kanlı Pazar - 2004-04-05


Bağdat’taki dünkü çatışmalarda 7 Amerikan askeri öldü, en az 20 asker de yaralandı.

Amerikan güçleri, saldırganların Şii lider Mukteda Sadr’a bağlı militanlar olduğunu iddia etti. Amerikan ordusundan yapılan açıklamada, militanların Şii mahallesindeki polis karakollarını ve diğer kamu binalarını ele geçirmeye çalıştıkları belirtildi.

Dün erken saatlerde Necef’te Koalisyon’a karşı protesto gösterisinde çıkan şiddet olaylarında 20 Iraklı siville, biri Amerikalı diğeri Salvadorlu iki asker öldü.

Mukteda Sadr ise, taraftarlarına yayınladığı bildiride, protesto gösterilerinin işe yaramadığını belirtti ve onlardan daha etkili sert yöntemlere başvurmasını istedi.

Irak’ın çeşitli kentlerinde sokaklara dökülen Mukteda Sadr’a bağlı öfkeli ve silahlı Şii göstericilerle Koalisyon askerleri arasında çatışmalar çıktı.

Protestocular, bir Şii din adamını geçtiğimiz yıl öldürmekle suçlanan ve Cumartesi günü Koalisyon tarafından tutuklanan Sadr’ın yardımcısı Mustafa el Yakubi’nin serbest bırakılmasını istedi. Sadr’ın yönettiği gazete geçtiğimiz hafta şiddeti körüklediği için kapatılmıştı ve göstericiler gazetenin yeniden açılmasını da talep etti.

Irak’ın Amerikalı sivil yöneticisi Paul Bremer, ifade özgürlüğünün Irak’ta memnuniyetle karşılandığını ancak bu hakkın barış içerisinde kullanılması gerektiğini söyledi.

Bremer, Necef’te bir grubun şiddet kullanarak sınırı aştığını ve bu tür davranışlara izin verilmeyeceğini vurguladı. Irak Yönetim Konseyi’nin dönem başkanı Kürt lider Mesut Barzani, şiddet olaylarını kınadı ve Iraklıların barışçı bir şekilde ve demokratik yöntemlerle kendilerini ifade etmesi gerektiğini söyledi.

Koalisyon yönetimini sert bir dille eleştiren Şii lider Mukteda Sadr’ın bürosundan yapılan açıklamadaysa, Şiilerden yararı olmayan gösterilere son vermeleri ve düşmana karşı harekete geçmeleri istendi.

Diğer taraftan İngiliz kuvvetleri Amara’da Sadr’ın taraftarlarıyla çatıştı. Bu çatışmada ölen ya da yaralanan olup-olmadığı bilinmiyor. Şiddet olayları bunlarla da sınırlı kalmadı. Kerkük’te Şii göstericilere yakın bir noktada kendini havaya uçuran bir intihar bombacısı, iki Amerikalı askerle beş Iraklının yaralanmasına yol açtı.

Öte yandan Paul Bremer dün, Irak’ın yeni Savunma Bakanı ve İstihbarat Başkanının atama kararlarını açıkladı. Baas Partisi ve Saddam Hüseyin’e karşı muhalefetiyle bilinen, İngiltere’de eğitim görmüş Ali Allawi Savunma Bakanlığına getirilirken, Muhammed el Şehvani de İstihbarat Teşkilatının başına geçti.

Bu arada Irak’ın siyasi geleceğine ilişkin görüşmeler yapmak üzere, Lakhdan Brahimi başkanlığındaki bir Birleşmiş Milletler heyeti dün Bağdat’a ulaştı.

XS
SM
MD
LG