Erişilebilirlik

Referandum 24 Nisan'da  - 2004-04-01


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Kıbrıs sorununa, adanın Avrupa Birliği'ne üye olarak alınacağı 1 Mayıs'a kadar çözüm bulunmasını öngören planının dördüncü şeklini, son bir günde yaptığı değişikliklerle birlikte taraflara verdi.

İsviçre'de Buergenstock tatil merkezinde bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Kıbrıs Türk Başbakanı Mehmet Ali Talat, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Tassos Papadopulos ve Türkiye ve Yunanistan Dışişleri Bakanları Abdullah Gül'le Petros Molivyatis, Kofi Annan'ın Çarşamba gece yarısına doğu, önceden açıkladığı sürenin dolmasından kısa bir süre önce düzenlediği toplantıda biraraya geldiler.

Kofi Annan yaptığı konuşmada planı, Kıbrıs'ta barış için bugüne kadar yakalanmış en iyi fırsat olarak niteledi. Genel Sekreter, plan üzerinde adanın iki tarafında 24 Nisan'da halk oylaması yapılacağını açıkladı. Annan planının en son şekli konusunda henüz bir açıklama yapılmadı.

Yunanistan ve Kıbrıs Rum tarafının, Annan'ın Pazartesi günü taraflara verdiği, planın dördüncü şekline ciddi itirazları olduğu biliniyordu. Son 24 saat içinde Genel Sekreter'in bu itiraz noktalarında değişiklik yapıp yapmadığı, ya da ne kadar yaptığı henüz belli değil.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin planın son şeklini imzalamaya hazır olduğunu son saatlerde açıklamıştı. Erdoğan, Buergenstock'ta gece geç saatte yaptığı basın toplantısında planı imzalamaya hazır olduklarını ancak sonuçta tarafların imzasına gerek görülmediğini söyledi.

Erdoğan, Türkiye'nin izlediği, bütün tarafların kazançlı çıkmasını amaçlayan yolun, sonunda başarıya ulaştığını ve sonuçta hiçbir tarafın kaybı olmadığını savundu.

Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in ise, taraflar arasında bir uzlaşma sağlanamamış olduğunu söylediği bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG