Erişilebilirlik

AKP İktidarını Kuvvetlendirdi - 2004-03-29


Muhafazakar eğilimli Adalet ve Kalkınma Partisi dünkü yerel seçimlerde oy oranını artırarak iktidarını kuvvetlendirdi.

AK parti, İstanbul ve Ankara belediyelerinin yanı sıra ülke genelinde belediye başkanlıklarının çok büyük bölümünü de kazandı.

Bazı gözlemciler iktidar partisinin yerel seçimlerden güçlü çıkmasının, Kıbrıs görüşmelerindeki durumunu kuvvetlendireceğine işaret ediyor. Ayrıca yerel seçim başarısının Avrupa Birliği’ne üyelik için gereken ekonomik ve siyasi reformlara da hız kazandıracağı yorumları yapılıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçim sonuçlarında partisinin oyunu arttırdığının anlaşılmasından sonra yaptığı konuşmada, halkın istikrar yönünde oy kullandığını söyledi. Başbakan ayrıca, Amerika ve Avrupalı liderlere telefon ederek Kıbrıs görüşmelerindeki çıkmazın aşılması konusunda görüş alacağını da söyledi. Başbakan Erdoğan, Kıbrıs görüşmeleri için bugün İsviçre’ye gidiyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan seçim sonuçlarının kısmen belli olmasından sonra, “Türkiye bir kez daha istikrar ve gelişme yönünde oy kullanmıştır” dedi. Erdoğan ayrıca, “AK Partili olsun olmasın, tüm belediye başkanları bizim başkanlarımızdır” şeklinde konuştu.

2002 parlamento seçimlerinde yüzde 34 oranında oy alarak iktidara gelen AK Parti, Türkiye’ye 15 yıldır ilk kez tek partili bir hükümet kurdu. Bu yerel seçimlerde de parti, yüzde 40’ın üzerinde oy kazandı. Başbakan Erdoğan’ın kendisi de 1990’lı yıllarda İstanbul belediye başkanı olarak su sıkıntısına bulduğu çözümlerle halkın desteğini kazanmıştı.

AK Partisinin Türkiye’yi, Atatürk’ün başlattığı batılı laik politikalardan uzaklaştıracağı yolundaki kaygılar şu ana kadar boş çıktı. Başbakan ayrıca başı bağlı kadın aday göstermedi. Parti, gayri-Müslim vatandaşlara da bir jest olarak üç Ermeni asıllı Türk vatandaşını İstanbul’un çeşitli ilçelerinden aday gösterdi.

AK partisi iktidara geldiğinden buyana Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği için birçok reform gerçekleştirdi. Bunlar arasında Kürtçe yasağının yumuşatılması ile işkence suçlarına cezaların artırılması da bulunuyor. Bunların, AK Parti’nin doğu ve güneydoğu Anadolu’da DEHAP’ın elinden beş belediye başkanlığını almasının etkili olduğu tahmin ediliyor.

XS
SM
MD
LG