Erişilebilirlik

Yerel Seçimleri AKP Önde Götürüyor - 2004-03-28


Türkiye’de bugün sandık başına giden 43 milyonu aşkın seçmen, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri belirlemek için oy kullandı. Alınan ilk sonuçlar, İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin ülke genelinde önde gittiği gösteriyor. Seçimlerde sandıklar açıldıkça sonuçlar gelmeye devam ediyor.

Saat 21:20 itibariyle açıklanan sonuçlara göre, Ankara ve İstanbul'da AKP adayları önde giderken, İzmir'de CHP'li Ahmet Priştine şuana kadar ilk sırayı koruyor. Adana, Antalya, Bursa ve Kocaeli'de de Adalet ve Kalkınma Partisi'nin açık farkla ile sırada olduğu bildiriliyor. Türkiye genelinde oy oranları ise şöyle: AKP %40.4, CHP %18.5, MHP %11.4, DYP %10.8, SHP %4.8

Bu arada çeşitli kentlerde meydana gelen seçim kavgalarında son rakamlara göre 4 kişi öldü, yaklaşık 100 kişi de yaralandı. 96 kişinin de gözaltına alındığı bildirildi.

Bugünkü seçimlerde seçmenler 81 ilde belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği için adaylığını koyan 9 bin 300 kişi arasında tercihlerini yaptı.

Seçimler öncesinde yapılan kamuoyu yoklamaları iktidardaki AKP’nin seçimleri kazanacağını gösteriyordu. Kamuoyu yoklamaları AKP’nin oyların %50’sini, CHP’nin ise %20 oranında oy alabileceğini ortaya koyuyordu. Bununla birlikte AKP’nin İzmir’de ve Güneydoğu Anadolu’da kazanması beklenmiyordu.

AKP’nin yerel seçimlerdeki şansı, partili belediye başkanlarının muhaliflerine oranla son yıllarda daha iyi hizmet vermesi nedeniyle artmıştı.

XS
SM
MD
LG