Erişilebilirlik

İnsan Haklarını İhlal Eden Ülkeler Listesi - 2004-03-26


Cenevre’deki Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu’nda konuşan Amerikan temsilcisi Richard Williamson, bir çok ülkenin insan haklarını çiğneyenler listesinde yer alması gerektiğini söyledi.

Amerikalı temsilcinin saydığı 17 ülke arasında Küba, İran, Zimbabve, Kuzey Kore ve Çin de yer alıyor.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu’ndaki Amerika temsilcisi Richard Williamson, Küba’ya dikkat çekerek, bu ülkedeki insan hakları ihlallerinin ciddi ölçüde arttığını belirtti.

"2003 Mart’ında 75 rejim aleyhtarı, barışçı bir şekilde temel haklarını kullanmaya çalıştıkları için, ortalama 20’şer yıl hapis cezasına çarptırıldı. Küba’da ayrımcılık sürüyor. Yargı bağımsız değil. Baskı var. Basın ve ifade özgürlüğü yok. Cezaevi koşulları insanlık dışı.”

Kübalı bir temsilci bu iddialara Küba’daki Amerikan üssü Guantanamo’daki yüzlerce terör zanlısının aşağılayıcı bir muameleye tabi tutulduklarını söyleyerek cevap verdi.

Kübalı temsilci, Amerika’yı ülkesindeki durumu çarpıtmakla suçladı. Ancak Komisyon’a sunulan bağımsız bir raporda, Birleşmiş Milletler özel denetçisi, Küba’da muhaliflerin tutulduğu cezaevlerinin durumunu, iç karartıcı olarak tanımladı.

Büyükelçi Williamson, İran’da da insan hakları ihalelerini arttığını, muhaliflerin bastırıldığını, haklarında davalar açıldığını ve hapsedilme tehdidi altında bulunduklarını söyledi.

Rusya’ya bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti’nde süren şiddet eylemlerini ve insan hakları ihlallerini eleştiren Williamson, Zimbabve’de muhalefete uygulanan baskı ve tehdit politikalarını da kınadı. Williamson, Çin’de insan hakları konusunda ilerleme sağlanamamasından rahatsızlık duyduğunu da sözlerine ekledi.

"Ne yazık ki, temel insan hakları konularında geriye gidiş gözlüyoruz. Demokrasi isteyenlerin tutuklanmasında artış var. Çin hükümetinin Tibet’deki uygulamalarında da düzelme yok.”

Bu eleştiriler karşısında Çin’in Cenevre’deki Birleşmiş Milletler temsilcisi Sha Zukang Amerika’yı, ırk ayrımcılığı, polis şiddeti ve gözaltındakilere kötü muamelede bulunmakla suçladı.

Amerika, Pekin’deki Tiananmen Meydanı’nda demokrasi isteyenlerin kanlı bir şekilde bastırıldığı 1989’dan buyana her yıl Çin’in insan hakları uygulamalarının kınanmasını isteyen tasarı sundu. Ancak bunların hiç biri İnsan Hakları Komisyonu’nda kabul edilmedi.

Amerika bu yıl da benzer bir tasarı hazırlayacak. Ancak gözlemciler Çin’in bu kez de Birleşmiş Milletler’in kınamasından kurtulacağına inanıyor.

XS
SM
MD
LG