Erişilebilirlik

BM'deki Yolsuzluk İddiası Güvenlik Konseyi'nde - 2004-03-26


BM Genel Sekreteri Kofi Annan, milyonlarca dolar yolsuzluk iddiası altında soruşturmaya açılan, Irak'a petrol karşılığı yiyecek yardımı skandalı ile ilgili olarak atacağı adımları Güvenlik Konseyine iletiyor.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın, bugün New York saatiyle öğleden sonra yapılacak olan toplantıda, Güvenlik Konseyine, Irak'ta Petrol Karşılığı Yiyecek Yardımı skandalında atacağı adımları açıklaması bekleniyor.

Skandal Petrol Karşılığı Yiyecek kısa adıyla bilinen Güvenlik Konseyi kararı çerçevesinde Irak'a BM izniyle yiyecek ve insani yardım temin eden ülkeler ve şirketlerin, Saddam rejimine rüşvet verdiği, izin sayesinde izin dışı malların Irak'a sokulduğu ya da çıkarıldığı, çürümüş yiyecek gönderildiği türünden suçlamaları içeriyor.

Amerikan yönetimine yakın görüşleriyle tanınan Fox televizyonu, dün yayınladığı bir haberde, Amerikan Savunma bakanlığı, Pentagon'un, Irak'a BM onayı altında petrol karşılığı yiyecek ve yardım temin eden ülkelerin ve özel şirketlerin kontratlarının yüzde 10'unu elden geçirdiğini, bu inceleme sırasında 656 milyon dolar tutarında fahiş fiyat tespit edildiğini ortaya attı.

Habere göre, tespit edilen rakam kontratların yüzde 22'sinde fahiş fiyat uygulaması olduğunu gösterdi. Uygulamada adı geçen Mısır, Ürdün gibi ülkelerin arasında Türkiye de itham altında.

BM Genel Sekreteri Annan geçtiğimiz hafta, Güvenlik Konseyi ambargosu devam ederken, BM izniyle Irak'a petrol karşılığı yiyecek ve insani yardım sağlanması anlayışıyla gerçekleştirilen uygulamada yolsuzlukların ve yanlışların yapılmış olabileceği ihtimalinin yüksek olduğunu ifade etti.

Annan, bu nedenle soruşturma açılmasını ve bu soruşturmanın BM'den bağımsız bir kuruluşun sorumluluğuna verilmesini önerdi. Annan'ın bugün bu görüşünü resmen Güvenlik Konseyine bildireceği belirtiliyor.

Soruşturmanın, petrol karşığılı yiyecek uygulamasından sorumlu, uzun yıllarını BM'e harcayan ve önümüzdeki günlerde emekliliğini almak üzere olan üst düzey BM bürokratı Benon Sevan dahil olmak üzere BM çalışanlarını da içermesi bekleniyor.

Skandal nedeniyle, Amerikan yönetimine yakın görüşleriyle bilinen basın yayın organlarında Genel Sekreter Kofi Annan'ın oğlunun adı geçti.

Kojo Annan, BM'in 1998 yılında Petrol Karşılığı Yiyecek uygulamasının adil şekilde gerçekleştirilmesine polislik etmek üzere işe alınan Cotecna adlı İsviçre şirketinde görev yaptı.

Bu konuda gazetecilerin sorularını cevaplayan Genel Sekreter Sözcüsü Fred Eckhart, Kojo Annan'ın Cotecna'da Nijerya temsilcisi olarak üç yıl çalıştığını, bu konuyla ilgili hiç bir görevi olmadığını ve BM'in, Cotecna ile kontratı gözden geçirdiği 1998 yılında şirketten ayrıldığını söyledi.

Cotecna o sırada aynı görev için BM'e başvuran onüç şirket arasında en düşük fiyatı verdiği için ihaleyi kazanmıştı.

XS
SM
MD
LG