Erişilebilirlik

'Türkiye Siyasi Partilere Maddi Katkılarda Şeffaf Değil' - 2004-03-26


Önde gelen yolsuzluk karşıtı kuruluşlardan Uluslararası Şeffaflık (Transparency International), rüşvet alan siyasetçilerle onlara rüşvet veren firmaların küresel ekonomik kalkınmayı sekteye uğrattığını açıkladı.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, siyasi yolsuzluğun dünyanın bir çok bölgesinde temel çatışma nedenlerinden biri olduğunu belirtti.

Merkezi Berlin’de bulunan örgüt bu konudaki araştırmanın sonuçlarını içeren 2004 Küresel Yolsuzluk Raporunu Londra’da kamuoyuna açıkladı. Örgütün kurucusu Peter Eigan, siyasi rüşvet, yolsuzluk ve sahtekarlığın topluma yansımasını şu sözlerle ifade etti.

"Bütün bunlar, dünyanın bir çok bölgesinde ciddi boyutlardaki yoksulluğun ve kötü yönetimin temel nedeni. Bu nedenler, bir çok ülkede rastladığımız umutsuzluğa neden oluyor ve bu da söz konusu bölgelerde çatışmalara, şiddete ve hatta teröre yol açıyor.”

353 sayfalık raporun en çarpıcı kısmı, son 20 yılda adı en çok yolsuzluğa karışan on liderin isminin sıralandığı bölüm. Listenin başında Endonezya’nın eski cumhurbaşkanı Muhammed Suharto yer alıyor. Suharto’nun 32 yıllık iktidarı sırasında 15 ila 35 milyar dolarlık bir miktarı zimmetine geçirdiği iddia ediliyor.

Filipinler eski devlet başkanı Ferdinand Marcos ise, yaklaşık 5 ila 10 milyar dolarla ikinci sırada bulunuyor. Beş milyar doları zimmetine geçirdiği öne sürülen Zaire’nin eski lideri Mobuto Sese Seko üçüncü sırada.

Listede yer alan diğer devrik liderler ise Nijerya’dan Sani Abacha, eski Yugoslavya’dan Slobodan Miloşeviç, Haiti’den Jean-Claude Duvalier, Peru’dan Alberto Fujimori, Ukrayna’dan Pavlo Larzenko, Nikaragua’dan Arnoldo Aleman ve Filipinler’den Joseph Estrada.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, siyasi finansman alanının temizlenmesi ve nüfuz ticaretinin önlenmesi amacıyla altı maddelik bir reform planının uygulanmasını istiyor.

Plan çerçevesinde, partilerin ve adayların daha eşit şartlarda yarışabilmesi için seçim kampanyalarının kamu fonları tarafından finanse edilmesi ve medyadan yararlanmanın devlet tarafından desteklenmesi önerileri de yer alıyor.

Bu yılki raporda, Türkiye, siyasi partilere yapilan maddi katkılar açısından şeffaflığın az olduğu Avrupa ülkeleri arasında sayılıyor.

2003 yılı yolsuzluk algılaması barometresinde ise Türkiye 130’dan fazla ülke arasında 77’nci sırada yer alıyor.

Birinci sıradaki Finlandiya, yolsuzluğun en az olduğu ülke. Amerika 18’inci, Yunanistan, 50’nci sırada. 133’üncü sıradaki Bangladeş ise dünyanın en yolsuz ülkesi.

XS
SM
MD
LG