Erişilebilirlik

Blair'den Libya'ya Tarihi Ziyaret - 2004-03-25


İngiltere Başbakanı Tony Blair, bu sabah çıkacağı tarihi Libya ziyareti arifesinde uluslar arası toplumu, terörden ve kitle imha silahlarından vazgeçen ülkelere el uzatarak, işbirliği olanağı sağlamaya çağırdı.

Blair, kitle imha silahlarından vaz geçen Libya’nın doğru ve cesur bir karar verdiğini belirtti. İngiltere Başbakanı, ziyaretinin geçmişi unutmak anlamına gelmediğini vurgulayarak, bir tutum değişikliği olduğunda da, buna gereken önemin verilmesi gerektiğini ifade etti.

Muhalefetteki Muhafazakar Parti, ziyareti sorgulayarak, Libya'nın geçmişte terörizme verdiği desteğin unutulmaması gerektiğini vurgulamıştı. Blair, bugün Trablus’ta Libya Lideri Muammer Kaddafi ile görüşecek.

İngiliz yetkililer, ziyaretin, kitle imha silahlarını reddetmesinin ardından Libya’nın Batı ile ilişkilerinin geliştirilmesi yönünde bir adım olduğunu bildirdi.

Önceki gün de Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns, Libya Lideri Muammer Kaddafi’yle görüşmüştü.

Trablusgarp’ta yapılan toplantı, yaklaşık 30 yıldır iki ülke arasındaki en üst düzey temas oldu. Burns, Kaddafi’ye, Başkan Bush’un, Amerika-Libya ilişkilerinin normalleşmesi dileklerini içeren bir mektubunu verdi.

Amerika, kitle imha silahları programına son vermesi üzerine,23 yıldır bu ülkeye uyguladığı yaptırımların bazılarını kaldırmıştı.

XS
SM
MD
LG