Erişilebilirlik

Siyahlar Beyaz Çoğunluktan Kötü Konumda - 2004-03-25


Amerika’daki siyahların en büyük örgütlerinden biri olan Ulusal Kent Birliği (National Urban League) dün açıkladığı raporda, ekonomik statü, eğitimdeki başarı ve ev sahipliği konularında Afrika kökenli Amerikalıların hala önemli ölçüde beyaz çoğunluktan daha kötü bir konumda olduğunu duyurdu.

Ulusal Kent Birliği, bu eşitsizlik farkının kapatılması için siyaset ve iş dünyasının önde gelen isimlerini önlem almaya çağırdı.

“Siyah Amerika’nın Durumu” başlığını taşıyan Ulusal Kent Birliği’nin yıllık raporunda Afrikalı Amerikalıların genel durumunun, ayrımcılığın sona erdiği 1960’lı yıllardan bu yana önemli ölçüde düzeldiği belirtiliyor.

Örgütün başkanlığını yürüten New Orleans’ın eski belediye başkanı Marc Morial, siyah avukatların, doktorların ve seçilmiş yetkililerin sayısında sürekli bir artış olmasına rağmen hala önemli sorunlar bulunduğunu vurguladı. Morial, "İlerlememiz sağlam temellere oturmuyor ve oynak bir zeminde gerçekleşiyor." dedi.

Morial’le birlikte Washington’daki basın toplantısına katılan sosyal bilimci James Diffley, araştırma ekibinin siyah Amerikalıların konumunu beyaz çoğunlukla karşılaştırmalı bir şekilde belirlemek amacıyla kümülatif bir sosyal ve ekonomik eğilim endeksi kullandığını söyledi.

Diffley, siyahların beyazlardan daha az kazandığını, daha az ileri dereceler elde ettiğini ve ipotek başvurularının beyazlara göre iki kat daha fazla reddedildiğini belirtti.

Diffley şöyle konuştu:

"Ekonomi, sağlık, eğitim, sosyal adalet ve yurttaşlıktan yararlanma konularında siyah Amerikalıların statüsü beyaz Amerikalıların sadece yüzde 73’üne tekabül ediyor. 2003 yılında siyahlar arasındaki işsizlik oranı yüzde 10 nokta sekizdi ve bu beyazlar arasındaki işsizliğin iki katından da fazla. İş olmadan ekonomik ilerleme olmayacağı da açık bir gerçek. Siyahların ev sahibi olma oranı da beyaz Amerikalılara göre üçte iki oranında daha düşük.”

Cezaevlerindeki siyahların oranının beyazlara göre çok daha yüksek olduğu belirtilen raporda, benzer suçlardan dolayı mahkum olsalar bile siyahların beyazlardan daha uzun süre cezaevinde kaldığı kaydediliyor.

Diffley’in çalışmasında Asyalı ve Latin Amerikalılarla siyahlar arasında karşılaştırmalı bir analiz bulunmamasına rağmen, Ulusal Kent Birliği raporunda bu azınlıkların Afrikalı Amerikalılara kıyasla kendi gelecekleri ve ülkenin durumu konusunda daha iyimser olduğu ifade ediliyor.

Raporda, siyahların karşılaştığı sorunların önemli bir kısmının özenli ve uzun vadeli sosyal planlama ile çözülebileceği vurgulanıyor. Diğer önlemlerin yanı sıra siyahların sağlık hizmetlerinden daha fazla yararlanabilmesi ve ev sahibi olabilmesi için ciddi önlemler alınması isteniyor.

Marc Morial şunları söyledi

"Eyaletlerde, şehirlerde ve kasabalarda cezaevi yapımına giden paraların okullara ve eğitime harcanması konusunu konuşmaya başlamalıyız.”

Ulusal Kent Birliği raporunun Kasım başında yapılacak başkanlık seçimi öncesinde açıklanmasına rağmen Morial, örgütün adaylar arasında bir taraf tutmadığını belirterek taraflı olarak algılanabilecek açıklama ve önerilerden kaçınmak istediklerini söyledi.

XS
SM
MD
LG