Erişilebilirlik

Avrupa Birliği Liderler Zirvesi Başlıyor - 2004-03-25


Brüksel katılımcı 10 ülkeyi son kez ağırlıyor. Zira, Avrupa Birliği’ne 1 Mayıs tarihinde tam üye olacaklar. Böylece katılımcı sıfatlarını da geride bırakacaklar. Bulgaristan ve Romanya ile Türkiye de artık 25’li bir topluluğu muhatap almaya başlayacaklar. Brüksel’deki bahar zirvesinin dört önemli gündem maddesi var.Teröre karşı ortak mücadele, yeni anayasa çalışmaları, Lizbon süreci ve uluslar arası önemli konular.

Zirve öğle saatlerinde Avrupa Parlamentosu başkanı Pat Cox ile yapılacak geleneksel ortak birleşimle başlayacak. Liderler ardından aralarında TÜSİAD başkanı Ömer Sabancı ve AB nezdinde ki daimi temsilcileri Bahadır Kaleağası’nın da yer alacağı Avrupa İşverenler Birliği heyetini kabul edecekler.

Öğleden sonra da sosyal sorunların görüşüldüğü ve işveren ile işçi temsilcilerinin katıldıkları üçlü toplantı yapılacak.

Terörle mücadele ve uluslar arası konular ile Anayasa çalışmaları akşam birleşiminde ve çalışma yemeğinde liderlerin önüne gelecek.

İsviçre’de 4’lü toplantıların ilk günde umulan yönde adım atılamaması, şimdi tüm bakışları Brüksel’e çevirmiş bulunuyor.

Başbakan Erdoğan ile yardımcısı, dışişleri bakanı Gül’ün gün boyunca yapacakları ikili görüşmelerinin tek konusu Kıbrıs denilebilir.

Erdoğan ve Gül Javier Solana ve Günther Verheugen ile görüşecekler. Solana ayrıca Yunanistan’ın yeni başbakanı Kostas Karamanlis ile de Kıbrıs görüşmelerindeki gidişatı ve 29 Martta İsviçre’de yapılacak olan 4’lü zirveyi de konuşacak. Başbakan Erdoğan ile Karamanlis’in zirve sırasında bir araya gelecekleri bildiriliyor.

Ankara, Kıbrıs Türkleri ve Türkiye Avrupa Birliği’ne üye oluncaya kadar tanınmasını istediği istisnaların Avrupa Birliği’nin temel hukuku çerçevesine sokulmasında ısrar ederken, Brüksel ayak sürüyor. Erdoğan ve Gül’ün derogasyonlar meselesini Brüksel görüşmelerinde bir kez daha gündeme getirecekleri bildiriliyor.

Brüksel’i ziyaret eden bir başka hükümet üyesi de Sanayi Bakanı Ali Coşkun’du. Coşkun TUR&BO Kamu özel kesim ortaklığı girişiminin açılışı münasebetiyle düzenlenen Avrupa araştırma alanında Türkiye konulu konferansa katıldı.

Bilimsel ve teknolojik işbirliği sayesinde Türkiye’nin Lizbon Stratejisi bağlamında küresel rekabet hedeflerine katkısı üzerine bir konuşma yaptı. Sanayi bakanı, salonu dolduran önemli şirketlerin yöneticilerine ve Avrupa Birliği yetkililerine hitaben, 5 yıl sonra öyle bir Türkiye’yi karşınızda göreceksiniz ki, sizler de şaşıracaksınız mesajı verdi.

Bakan Coşkun, "Hükümetim için Kopenhag artık out, Lizbon In olmuştur" dedi.

Ali Coşkun, yeni dönemde Türk hükümetinin siyasi otorite olarak araştırma ve geliştirme alanında harcama artışı yapacağını ve ek kaynakların tümünü sanayi ve reel kesime geri döndürecek bir politika izleyeceğini söyledi. Ali Coşkun, yabancı yatırımcılara yönelik olarak da hükümetinin bugüne kadar gerçekleştirdiklerini anlattı.

Şirket kurmanın bile artık birkaç saatlik bir iş olduğuna işaret eden bakan, Türkiye’nin araştırma ve geliştirme alanında Avrupa’yı yatırım yapmaya çağırdı. Sanayi Bakanı konuşmasında ayrıca Avrupa Birliği’ni de her alanda Türkiye’ye eşit bir aday ülke gibi davranmaya çağırdı ve Avrupa Programlarından istisnasız yararlandırılmasını istedi.Avrupa Birliği tarafını Komisyonun Belçikalı üyesi Philipe Busquin temsil etti.

XS
SM
MD
LG