Erişilebilirlik

Bush'tan Ortadoğu İçin İki Devletli Çözüm Önerisi - 2004-03-23


İsrail’in Hamas’ın kurucusu Şeyh Ahmed Yasin’e düzenlediği suikastin ardından konuşan Başkan George W. Bush, Ortadoğu’daki şiddet olaylarına karşı hala iki devletli bir çözümü savunduğunu söyledi. Bush, gelecek hafta, bölgeye bir diplomatik ekip gönderebileceğini kaydetti.

İsrail’in Şeyh Yasin’in ölümüyle sonuçlanan saldırısının “rahatsız edici” olduğunu belirten Başkan Bush, tarafları teröre karşı yoğun bir mücadeleye çağırdı:

"Her ülke kendini teröre karşı savunma hakkına sahiptir. İsrail’in de kendini teröre karşı savunma hakkı vardır. İsrail’in bu hakkını kullanırken, barışa giden yolu açık tutacak sonuçları da aklında tutacağını umuyorum.”

Hala İsrail’le birlikte barış içinde yaşayacak bir Filistin devleti düşüncesine bağlı olduğunu belirten başkan Bush, koşulların uygun olması durumunda bu planı canlandırmak amacıyla bölgeye diplomatik bir ekip gönderebileceğini açıkladı.

Şeyh Yasin’in ölümünün ardından Hamas liderleri İsrail’e karşı her yerde savaşacaklarını açıkladı. Bu açıklamanın ardından Hamas’ın Washington yönetiminin İsrail’e verdiği destek nedeniyle Amerikan hedeflerline saldırabileceği endişesi arttı.

İsrail ve bir çok Arap ülkesindeki Amerikan büyükelçilikleri Amerikalıları dikkatli olmaları ve gösterilerden kaçınmaları konusunda uyardı. Başkan Bush, ister Hamas’tan isterse El Kaide’den gelsin Amerika’ya yönelik bütün tehditleri ciddiye aldıklarını belirtti.

XS
SM
MD
LG