Erişilebilirlik

Lefkoşa Görüşmeleri Sona Erdi - 2004-03-22


Kıbrıs Türk ve Rum tarafları arasında 19 Şubat’ta Lefkoşa’da başlayan ve adanın Avrupa Birliği’ne üyeliğinden önce birleşmesini amaçlayan görüşmeler, ilerleme sağlanamadan sona erdi. Şimdi sürecin ikinci aşamasında, Türkiye ve Yunanistan, İsviçre’de yapılacak görüşmelere katılacak.

İsviçre’de 24 Mart Çarşamba günü başlaması planlanan görüşmelere, 29 Mart günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan’ın yeni başbakanı Kostas Karamanlis de katılacak.

Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, İsviçre’deki müzakerelere katılmayacağını geçen hafta açıkladı. Denktaş, İscviçre görüşmelerinde bir ilerleme sağlanamayacağı inancında olduğu için bu kararı aldığını ve Kıbrıs Türk tarafını, Kıbrıs Türk hükümeti yetkililerinin temsil edeceğini söyledi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin siyasi işlerden sorumlu yardımcısı Kieran Prendergast, Kıbrıs’ta yaptığı açıklamada, İsviçre’de adanın durumuyla ilgili nihai kararlar alınacağını ve görüşmelere katılmayanların sürecin dışında bırakılması gerektiğini söyledi ve şöyle konuştu:

“İsviçre’de, Burgenstock görüşmelerine gitmeyen taraf sürecin dışında kalacak. Süreç İsviçre’de sona erecek. Kıbrıs Türk tarafını, nihai kararlar verme yetkisine sahip kişilerin temsil etmesi gerekiyor.”

Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Denktaş, görüşmecilikten çekilmediğini vurgularken, Türk Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de Denktaş’ın görüşmecilikten çekilmediğini ve kendileriyle sürekli temasta olduğunu söyledi. İsviçre hükümeti, adanın birleşmesiyle ilgili görüşmelere birkaç yıl ev sahipliği yaparak, süreci desteklemişti.

Birleşmiş Milletler’e Kıbrıs konusunda hukuk danışmanlığı yapan İsviçreli diplomat Didier Pfirter, tarafların anlaşmaya varmak için büyük çaba sarf etmesi gerektiğini vurguluyor: “İsviçre’deki bu son çaba boyunca, tarafların bir hafta boyunca, gerekirse 24 saat süreyle görüşmeye ve çok yoğun gayret göstermeye hazır olması gerekiyor. İçine girilen çıkması gidermenin, çok yoğun çabalarla mümkün olabileceğini umudediyoruz.”

Adada bir çözüme varılabilmesi için Nisan ayı sonuna kadar zaman var. İsviçre’de 29 Mart’ta sona erecek görüşmelerde de anlaşma olmadığı takdirde, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, sunduğu planda, tarafların anlaşamadığı noktalarda boşlukları dolduracak ve bu son haliyle plan, Kıbrıs’ın iki tarafında 20 Nisan’da halk oyuna sunulacak.

XS
SM
MD
LG