Erişilebilirlik

Bush'un En Büyük Silahı 'Ulusal Güvenlik' - 2004-03-22


Amerika’nın Irak’a saldırmasının birinci yıldönümü geride kalırken, başkanlık seçimi kampanyalarında dış politika ve güvenlik konuları yeniden gündemin ilk sırasına yerleşti. Amerika’nın Sesi muhabirlerinden Jim Malone, ulusal güvenlik tartışmalarının, gerek Başkan Bush gerekse muhtemel rakibi Demokrat parti adayı Senatör John Kerry’nin kampanyalarını nasıl etkilediğini araştırdı.

Başkan Bush için Irak savaşının birinci yıldönümü, ulusal güvenlik ve terörizme karşı mücadele konularını gündemde tutmak ve seçmenlerine yeniden hatırlatmak açısından iyi bir fırsat oldu.

Bush, 'Terörle savaş sadece bir söz değil. Bu bizim neslimizin kaçınılmaz bir görevi haline geldi. Teröristler sadece politikalarımızdan değil, aynı zamanda özgür halkların varlığından da rahatsız oluyor.' dedi.

Başkanın politikaları hakkında son aylarda yapılan kamuoyu araştırmaları, seçmenlerin en az yarısının hala Bush’un terörle mücadele konusunda yaptıklarını onayladığını gösteriyor. Ve hiç kuşku yok ki, bu durum Başkan Bush’un Demokrat rakibi John Kerry için rekabetin en zorlu geçeceği alanlardan biri. Ancak Kerry, her iki alanda da; hem güvenlik politikaları hem de Irak’ta yaşananlar konusunda, Bush’a karşı cephe açmaktan geri kalmıyor. Tıpkı Washington’da yaptığı konuşmada olduğu gibi. Kerry geçen haftaki konuşmasında şunları söyledi:

'Hala Irak’ta çamura saplanmaya devam ediyoruz. Ve yönetim hala inatla, tek taraflı politikalar üretme başarısızlığını sürdürüyor. Bu politikalar, uzun süreli ve önemli müttefiklerimizi bizden uzaklaştırıyor.'

Başkanın kampanyasında, ulusal güvenlik konusunda yapılanlar, belki de Bush’un en önemli siyasi başarısı olarak gösteriliyor. Öte yandan, Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve Cumhuriyetçi partinin diğer önde gelen isimleri, Senatör Kerry’nin ulusal güvenlikle ilgili konularda geçmişini sorguluyor ve özellikle 1991 Körfez savaşına karşı oy kullanmasını eleştiriyor. Başkan yardımcısı Cheney şöyle konuştu:

'Senatör Kerry’ye kalsa, Saddam Hüseyin hala iktidarda olabilirdi. Hatta Saddam Hüseyin, şu anda Kuveyt’i kontrolü altında tutabilirdi.'

Ancak, John Kerry’ye karşı saldırı niteliğindeki bu konuşma ve suçlamalar en azından bir Cumhuriyetçi’yi rahatsız ediyor. Arizona Senatörü John McCain, NBC televizyonunda Senatör Kerry’yi savundu:

'Ben onun savunma konularında zayıf olacağına inanmıyorum. Bazı konularda aynı fikirde değilim, Ancak, her iki tarafta süren olumsuz havayı kınıyorum. Amerikan halkının buna ihtiyacı yok. Ve bunun sonucu seçime katılımın düşmesi olacaktır; özellikle genç Amerikalı seçmenler açısından.'

Birçok siyasi uzmana göre, ulusal güvenlik konusu Başkan Bush’un en önemli silahı ve Kasım ayındaki seçime kadar bunu kullanmaya devam edecek. Bazı uzmanlarsa, Demokratların, başkanın bu konuyu öne çıkarmasından kaygı duydukları için önseçimlerde John Kerry’ye yöneldiklerini ileri sürüyor. Çünkü, Massachuesetts Senatörü Kerry eski bir Vietnam gazisi ve dış politika konusunda deneyimli.

Amerikan Enterprise Enstitüsü’nden Norman Ornstein, Demokratların ulusal güvenlik ve dış politika konularında Başkan Bush’la yarışacak bir aday belirmeye çok önce karar verdiği görüşünde.

'Herkesin en savunmasız olduğu nokta o. Dış dünyadaki şeytani insanların, gelip bizi kendi evimizde, kalbimizden vuracakları kaygısı var. Bence bu durum, başkan adayları için ulusal güvenlik konusunu soğuk savaş yıllarından bile daha önemli hala getiriyor.'

Siyasal strateji uzmanları arasında, Başkan Bush’un yeniden seçilme çabaları doğrultusunda, başkumandan rolüne odaklanmaya devam edeceği görüşü hakim. Tarihte de, genelde başkanların yeniden seçilmeyi başardığı görülüyor. Bunun tek istisnası var; O da, 1968 yılında Vietnam savaşına karşı muhalefetin aşırı artması sonucu tekrar aday olmaktan vazgeçen Başkan Lyndon Johnson.

XS
SM
MD
LG