Erişilebilirlik

Şeyh Yasin'in Cenazesinde İntikam Çağrıları  - 2004-03-22


İsrail’in Gazze’ye düzenlediği operasyonda öldürülen Hamas örgütünün kurucusu ve dini lideri Şeyh Ahmet Yasin'in cenazasi bugün öğle namazı sonrasında büyük bir kalabalık eşliğinde kaldırıldı. Silahlı Hamas militanları Yasin’in tabutunu taşırken, cenazeye katılan çok sayıda Filistinli, Şeyh’in intikamının alınmasını istedi.

Gazze’de sabah namazını kıldıktan sonra tekerlekli sandalyesiyle camiden ayrılırken, İsrail helikopterlerinden atılan füzelere hedef olan Şeyh Yasin'le birlikte en az 7 kişi daha öldü.

İsrail Batı Şeria ve Gazze’ye giriş-çıkışları yasaklarken, Hamas ve El Aksa Şehitleri Tugayları misillemede bulunacağını açıkladı.

Straw İsrail'i kınadı

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw İsrail’in Hamas liderine suikast düzenlemesini kınadı. Brüksel’deki Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları toplantısı öncesinde konuşan Straw, İsrail hükümetinin bu davranışının kabul edilemez olduğunu ve terörü sona erdirmeye hiçbir katkısı olmayacağını söyledi.

İngiliz bakan, İsrail’in kendisini teröre karşı korumaya hakkı olduğunu ancak bunu uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde yapması gerektiğini de hatırlattı.

Hamas yetkilisi Ebu Hamden uyardı

Beyrut’taki Hamas yetkilisi Usame Ebu Hamden de Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, suikastin barışa dair tüm umutları söndürdüğünü ve hiç kimsenin Filistinliler’in öfkesini kontrol altına alamayacağını söyledi:

Ebu Hamden, Hamas’ın bile durumu kontrol altına almakta zorluk çekeceğini, çünkü Filistinli tüm grupların, liderleri olarak gördükleri, Şeyh Yasin’in öldürülmesine tepki göstereceğini kaydetti.

Muhabirlerimizden Burçun İmir, Gazze'den radyomuza verdiği gelişmelerde, Şeyh Yasin suikastinin, Ortadoğu Barış Süreci'ni iyice zora soktuğuna dikkati çekti.

XS
SM
MD
LG